X

Coreea de Nord celebrează summitul cu Coreea de Nord, spunând că este deschisă calea pentru “o nouă eră”

Coreea de Nord a celebrat sâmbătă summitul cu Coreea de Nord, spunând că a fost “o întâlnire istorică” ce deschide calea pentru “o nouă eră”, după ce liderii celor două ţări s-au angajat să menţină pacea şi să denuclearizeze peninsula, relatează AFP, conform agerpres.

Summitul, care a avut loc vineri în Zona demilitarizată ce separă cele două Corei între liderul nord coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae In, este “o întâlnire istorică ce a deschide o nouă eră pentru reconciliere şi unitate naţională, pace şi prosperitate”, a transmis agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Citește și : Donald Trump susține că ar putea merge la Ierusalim cu prilejul deschiderii ambasadei americane

Summitul “a putut fi realizat datorită iubirii ardente a liderului suprem (Kim Jong Un – n.r.) pentru popor şi voinţei sale de autodeterminare”, a precizat KCNA.

Agenţia a difuzat textul integral al ‘Declaraţiei de la Panmunjom’ semnată de Kim şi Moon la sfârşitul întâlnirii. Documentul conţine fraza următoare: “Coreea de Sud şi Coreea de Nord confirmă obiectivul comun de a obţine, printr-o denuclearizare totală, o peninsulă coreeană non-nucleară”.

Timp de ani zile, regimul de la Phenian a afirmat că nu va renunţa niciodată la arma nucleară, în opinia sa indispensabilă pentru a se proteja de o posibilă invazie americană.

Însă acum a propus ca acest lucru să fie obiectul negocierilor în schimbul unor garanţii de securitate, conform Seulului. Kim nu l-a menţionat totuşi public în timpul summitului de vineri.

Într-o altă relatare, KCNA a transmis că cei doi lideri au avut “o discuţie francă şi sinceră” asupra unor chestiuni precum “asigurarea păcii în Peninsula Coreeană şi denuclearizarea peninsulei”.

Citește și : Angela Merkel afirmă că actualul acord privind programul nuclear iranian „nu este suficient”

Cotidianul Rodong Sinmun, organ de presă al partidului unic nord-coreean, a consacrat sâmbătă evenimentului patru dintre paginile sale, publicând 60 de fotografii, dintre care 15 numai pe prima pagină.

În Coreea de Sud, cotidianele de sâmbătă au salutat cu o anumită rezervă summitul intercoreean, evidenţiind absenţa unui angajament ferm şi explicit al Nordului de a renunţa la armamentul său nuclear.

Tags: arma nuclearaCoreea de Nordîntâlnire istoricăKim Jong UnMoon Jae-inPhenianseulsummit
Categorii: Știrile zilei