X

Coreea de Nord, invitată de CTBTO să ratifice tratatul internaţional privind interzicerea completă a testelor nucleare

Secretarul executiv al Organizaţiei Tratatului privind Interzicerea Completă a Testelor Nucleare (CTBTO), Lassina Zerbo, a invitat sâmbătă Coreea de Nord să ratifice acest tratat internaţional pentru a ‘consolida progresul’ marcat prin anunţul Phenianului de suspendare a testelor sale nucleare şi cu rachete balistice, relatează AFP, conform agerpres.

Adoptat de Adunarea Generală a ONU în septembrie 1996, tratatul a fost semnat de 183 de ţări, dar pentru a intra în vigoare documentul trebuie să fie ratificat de opt ţări deţinătoare ale tehnologiei nucleare (China, SUA, India, Pakistan, Coreea de Nord, Egipt, Iran şi Israel).

Citește și : Donald Trump va face o vizita în Regatul Unit în luna iulie

”Coreea de Nord, împreună cu celelalte ţări restante, trebuie să aibă în vedere semnarea şi ratificarea Tratatului privind interzicerea completă a testelor nucleare, pentru a consolida acest progres”, a menţionat Zerbo într-un comunicat.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a anunţat sâmbătă suspendarea testelor nucleare şi cu rachete ale Phenianului. “Din 21 aprilie, Coreea de Nord va opri testele nucleare şi lansarea de rachete balistice intercontinentale”, a transmis agenţia de presă oficială nord-coreeană, preluată de Yonhap.

Decizia de îngheţare a programului de înarmare nucleară şi cu rachete a fost luată la o şedinţă plenară a Partidului Muncitorilor nord-coreean, cu o săptămâna înainte de întâlnirea lui Kim cu preşedintele Coreii de Sud, Moon Jae-in.

Citește și : Suedia : Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit pentru o reuniune informală consacrată Siriei

Tags: Coreea de NordCTBTOKim Jong UnLassina ZerboONUtratat
Categorii: Știrile zilei