Coreea de Nord le permite jurnaliștilor sud-coreeni să viziteze situl de testare nucleară

Publicat:

Coreea de Nord a acceptat o listă de reporteri sud-coreeni care să viziteze situl de testare nucleară nord-coreean după ce în ultimele zile între cele două părţi a avut loc o nouă escaladare la nivelul declaraţiilor, a anunţat miercuri Ministerul Unificării de la Seul, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Coreea de Nord a invitat reprezentanţi a câteva media dintr-un număr de ţări să fie martori la dezafectarea sitului de testare nucleară de la Punggye-ri, gest prin care intenţionează să-şi respecte angajamentul de renunţare la testele nucleare. Totuşi, a refuzat să primească lista cu jurnalişti din Coreea de Sud, după ce a anulat o sesiune programată de convorbiri intercoreene în semn de protest împotriva unor manevre aeriene comune SUA-Coreea de Sud.


Citește și : Venezuela: Maduro anunță expulzarea însărcinatului american cu afaceri la Caracas

Invitaţia de a asista la dezafectarea sitului de la Punggye-ri a fost percepută ca un semn că oferta neaşteptată a Coreei de Nord de a pune capăt testelor sale nucleare este încă valabilă, în pofida noii perioade de nesiguranţă diplomatică, comentează Reuters.

Jurnaliştii de la mass-media din alte ţări au ajuns în portul nord-coreean Wonsan marţi, unde aşteaptă să fie conduşi la situl de testare pentru eveniment, programat să aibă loc de miercuri până vineri.

Totuşi, jurnaliştii sud-coreeni au revenit acasă în cursul nopţii, după ce nu au reuşit să obţină vize din partea Phenianului la Beijing.

Ministerul Unificării a anunţat marţi seară că reporterii sud-coreeni ar putea fi transportaţi direct cu avionul la Wonsan, dacă Nordul va accepta acest lucru.

Citește și : Antonio Tajani: Vom urmări ca promisiunile lui Mark Zuckerberg să fie respectate

“Le-am dat o listă de opt reporteri de la două organe de presă şi Nordul a acceptat-o”, a anunţat miercuri ministerul într-un comunicat.

Ministerul nu a precizat când vor pleca ziariştii sud-coreeni spre Coreea de Nord, dar a precizat că le va organiza transportul cât de curând posibil.

Ziariştii străini invitaţi de Phenian au spus că autorităţile nord-coreene i-au anunţat că vremea este “prea rea pentru a călători” la situl din Punggye-ri, dar că ei cred că de fapt i-ar aştepta pe jurnaliştii sud-coreeni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC constată o coaliție camuflată în campania pentru prezidențiale

CEC constată o coaliție camuflată în campania pentru prezidențiale Comisia Electorală Centrală (CEC) a dedus existența unui „bloc electoral camuflat” între Partidul „Viitorul Moldovei”, condus...

ANI a luat la puricat averea fostei judecătoare Nina Cernat

ANI a luat la puricat averea fostei judecătoare Nina Cernat Inspectorii de integritate au luat la puricat averea fostei judecătoare și membră a Consiliului Superior...

Încă un fals în mediul online. Alerta vine de la avocați

Încă un fals în mediul online. Alerta vine de la avocați Uniunea Avocaților din Republica Moldova reclamă existența unui cont fals pe o rețea de...

R. Moldova își adaptează legislația în domeniul traficului aerian

R. Moldova își adaptează legislația în domeniul traficului aerian Legislația R. Moldova în domeniul traficului aerian va fi alinată la normele europene privind conceptul spațiului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.