X

Coreea de Sud: Fostul premier Kim Jong-pil a murit la vârsta de 92 de ani

Fostul premier sud-coreean Kim Jong-pil, fondator al redutabilei agenţii de spionaj din Coreea de Sud, KCIA, a decedat sâmbătă, la Seul, la vârsta de 92 de ani, transmit agenţiile de presă internaţionale, potrivit agerpres.

Kim Jong-pil a fost unul dintre liderii taberei conservatoare de pe scena politică sud-coreeană. Alături de foştii preşedinţi Kim Yong-sam şi Kim Dae-jung, el a fost considerat unul dintre politicienii cei mai influenţi din Coreea de Sud în anii ’80 şi ’90 ai secolului trecut.

Citește și : Euro este ireversibil. Ne asigură viitorul comun în Europa (ministrul german de finanţe)

A intrat în politică în 1961 şi s-a alăturat generalului Park Chung-hee, care a condus o lovitură de stat. Ulterior, el l-a ajutat pe generalul Park să pună bazele Agenţiei centrale de informaţii din Coreea de Sud (KCIA), care a participat la reprimarea opozanţilor şi a comis numeroase abuzuri.

Kim Jong-pil a condus, de asemenea, negocieri secrete în vederea normalizării relaţiilor cu Japonia, fostă putere colonială în Asia, ceea ce a atras un val de proteste în Coreea de Sud. El a fost premier în perioada 1971-1975, în timpul regimului lui Park Chung-hee, şi între 1998 şi 2000, sub preşedinţia lui Kim Dae-jung. Acesta din urmă a scăpat nevătămat dintr-o tentativă de asasinat pusă la cale chiar de KCIA în 1973.

Citește și : Turcia: Muharrem Ince îl provoacă pe Erdogan la o dezbatere electorală televizată

Tags: Coreea de SudKCIAKim Dae-jungKim Jong-pilKim Yong-sampremierseul
Categorii: Știrile zilei