Coreea de Sud înăspreşte legislaţia privind refugiaţii

Publicat:

Coreea de Sud a anunţat vineri înăsprirea legislaţiei privind refugiaţii, în urma unor manifestaţii de protest împotriva venirii pe insula sud-coreeană Jeju a sute de solicitanţi de azil proveniţi din Yemenul răvăşit de război, relatează AFP, potrivit agerpres.

Coreea de Sud însăşi a fost devastată de Războiul din Coreea între 1950 şi 1953. Însă este vorba de o societate foarte omogenă, care acordă statutul de refugiat în extrem de puţine situaţii.


Citeşte şi: Liderii din UE au ajuns, după negocieri maraton, la un acord privind migraţia

Peste 40.000 de persoane au solicitat statutul de refugiat în Coreea de Sud începând din 1994. Peste 20.000 de dosare au fost finalizate, iar acest statut a fost oferit numai unui număr de 839 de persoane, adică doar 4,1%.

Însă sute de yemeniţi au cerut în acest an să fie recunoscuţi ca refugiaţi după ce au profitat de reglementările în scopuri turistice care presupun oferirea de vize celor care merg pe insula sudică Jeju.

Aproximativ 550 de persoane au depus o solicitare de la începutul anului, comparativ cu 42 în 2017.

Sud-coreenii au reacţionat dur la aceste sosiri, invocând diferenţele culturale şi costurile.

“Hoarde de imigranţi musulmani ilegali vin să islamizeze ţara”, a scris un internaut ca reacţie la un articol de presă despre migranţi. “Majoritatea sunt bărbaţi tineri. Ei caută un loc de muncă, nu sunt refugiaţi”, a adăugat un altul.

Aproximativ 500.000 de persoane au semnat o petiţie online pentru a cere preşedinţiei sud-coreene să îi expulzeze.

Citeşte şi: Putin îşi laudă din nou arsenalul nuclear

Yemenul este răvăşit de un conflict în care se confruntă o coaliţie condusă de Arabia Saudită şi rebeli houthi pro-iranieni. ONU a spus că este vorba de cea mai gravă criză umanitară din lume.

Însă la începutul lunii, Coreea de Sud a scos Yemenul de pe lista ţărilor ai căror cetăţeni sunt scutiţi de vize pentru Jeju şi le-a interzis yemeniţilor prezenţi pe insulă să ajungă pe continent.

Legislaţia sud-coreeană prevede posibilităţi de apel pentru solicitanţii de azil cărora li s-a respins cererea, iar procesul poate dura până la cinci ani.

Ministerul Justiţiei a anunţat vineri că legea va fi modificată pentru a se evita abuzurile, dar şi o creştere a numărului persoanelor însărcinate cu gestionarea dosarelor pentru a reduce procedura de la opt la două luni.

“Guvernul ia în serios preocupările populaţiei în privinţa refugiaţilor yemeniţi din Jeju”, a declarat presei Kim Oh-soo, ministru adjunct al justiţiei.

“În paralel cu accelerarea analizei, vom intensifica verificările asupra solicitanţilor pentru a-i repera pe potenţialii terorişti şi infractori”, a adăugat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.