X

Corina Creţu este şocată de incendiile din Grecia şi promite spirjin european

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu a postat marţi un mesaj pe contul său de Facebook în care se declară “şocată de tragedia din Grecia”, ţară afectată de puternice incendii de vegetaţie declanşate în împrejurimile Atenei. 

“Sunt şocată de tragedia din Grecia, unde incendii devastatoare au cuprins zone întinse din apropierea capitalei Atena. Din nefericire, din datele noastre, cel puţin 50 de oameni au murit şi peste 100 au fost răniţi”, a scris Corina Creţu pe Facebook, care a menţionat că a asigurat autorităţile elene de susţinerea Comisiei Europene, transmite agerpres.

Vezi şi: Incendiile de vegetaţie fac victime în Grecia. Cel puţin 50 de oameni au murit

Incendiile s-au declanşat în contextul unui val de căldură care s-au abătut asupra ţării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Potrivit serviciilor meteorologice, condiţiile urmau să rămână dificile marţi. Majoritatea focarelor de incendiu au fost controlate în timpul nopţii după ce intensitatea vântului a scăzut, a relatat dpa. Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos, a anunţat în cursul nopţii că majoritatea victimelor au fost surprinse de flăcări în sectorul localităţii balneare Mati, aflată la 40 km nord-est de Atena, la domiciliu, în locul de cazare sau în maşină.

Premierul grec Alexis Tsipras şi-a scurtat vizita în Bosnia-Herţegovina pentru a reveni de urgenţă în Grecia. El a sugerat că unele incendii ar fi fost declanşate de piromani.

Tsipras a dispus mobilizarea unui număr suplimentar de salvatori şi de pompieri de la departamentele şi serviciile de urgenţă din regiunile vecine şi a cerut asistenţă din partea armatei, potrivit postului de radio de stat grec.

Citeşte şi: Hackerii ruşi au spart reţelele americane de electricitate (WSJ)

Atena a activat şi mecanismul european de protecţie civilă pentru a solicita întăriri partenerilor săi, iar Cipru şi Spania şi-au oferit deja ajutorul, a anunţat Yannis Kapakis, secretarul general al Protecţiei civile din Grecia.

Potrivit unui ultim bilanţ furnizat de primarul localităţii Rafina, Evanghelos Bournous, citat de Skai TV, cel puţin 60 de oameni şi-au pierdut viaţa în incendiile de vegetaţie din estul Atenei. ”Numărul morţilor creşte. A depăşit deja 60”, a anunţat Bournous, conform Reuters. 

Tags: Corina Creţugreciaincendii de vegetatie
Categorii: Diaspora