X

Coronacriza a diminuat masiv fluxurile migratorii

Numărul de permise de şedere emise a scăzut aproape cu jumătate în primul semestru în OCDE, situaţia fiind una “fără precedent”, subliniază un raport al organizaţiei publicat luni, precizând că fluxurile migratorii internaţionale în zonă vor fi “extrem de scăzute” în 2020, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Pandemia de COVID-19 a avut urmări majore asupra fluxurilor migratorii în primul semestru”, cu o diminuare de 46% a numărului de noi permise emise, chiar dacă această reducere “ar putea fi parţial compensată în al doilea semestru”, conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), din care fac parte aproape 40 de ţări dezvoltate.

Citește și: Giuseppe Conte anunță noi restricții dure în Italia

Scăderea este una “fără surpriză”, dat fiind contextul în care frontierele au fost închise, iar mobilitatea la nivel internaţional a fost perturbată timp de mai multe luni, în timp ce numărul de noi imigranţi permanenţi a rămas stabil în 2018 şi 2019 – circa 5,3 milioane pe an -, afirmă Jean-Christophe Dumont, şeful Diviziei pentru migraţii internaţionale a OCDE.

Totuşi, impactul crizei variază mult de la o ţară la alta.

“Există multe ţări din OCDE, în special non-europene, unde fluxurile sunt practic zero, cum ar fi Australia, Japonia, SUA, Coreea de Sud”, a explicat el pentru AFP.

“În Europa, dinamica este diferită. În Suedia, de exemplu, a existat o diminuare, dar mult mai redusă decât în alte părţi. Apoi, în ţări precum Franţa a existat o scădere extrem de mare a numărului de permise oferite, în special în aprilie, însă în iunie s-a revenit la nivelul de anul trecut”, a adăugat el.

“În total, fluxurile migratorii internaţionale în zona OCDE vor fi extrem de scăzute în 2020”, subliniază raportul.

În 2019, înainte de pandemie, numărul de imigranţi admişi din motive umanitare în ţările OCDE a scăzut cu 25%, o diminuare “în mare parte pusă pe seama SUA”, unde administraţia Trump a instaurat o înăsprire netă a politicii migratorii.

Citește și: UK vrea un acord cu UE, dar aruncă ‘pisica’ în curtea Bruxelles-ului

În schimb, imigraţia lucrătorilor permanenţi este “în progresie puternică (+13% în medie)”, în special în Regatul Unit (+42%), Finlanda (+29%), Luxemburg (+29%) şi Franţa (+12%).

În ţările europene ale OCDE, în Israel şi în SUA, “imigranţii sunt puternic suprareprezentaţi în sectoarele de servicii în care lucrătorii slab calificaţi sunt extrem de numeroşi, în special în serviciile domestice şi hoteliere şi alimentaţie”, reaminteşte organizaţia. 

Tags: australiaCoreea de Sudcovid-19frantaJaponiaJean-Christophe DumontOCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică)SUASuedia
Categorii: Externe