X

Coronavirus: Ombudsmanul European investighează eventualele eşecuri ale UE în faţa pandemiei de COVID-19

Ombudsmanul European a lansat mai multe investigaţii asupra răspunsului dat de Uniunea Europeană în faţa pandemiei de COVID-19, vizând în principal preocupări privind transparenţa şi independenţa, relatează dpa, potrivit agerpres.

Emily O’Reilly, care este responsabilă pentru monitorizarea activităţii principalelor instituţii ale UE, a trimis mai multe scrisori în ultimele săptămâni, interesându-se de respectarea transparenţei şi a independenţei în cadrul acestora.

Citește și : Trump ameninţă să trimită Garda Naţională la Portland pentru a pune capăt unor ciocniri

Vineri, instituţia Ombudsmanului European a publicat cele mai recente scrisori – una către Agenţia europeană a medicamentului (EMA) şi una către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – reamintindu-le ambelor de obligaţiile de transparenţă care le revin şi cerând mai multe informaţii privind răspunsul lor la coronavirus.

“Am vrut să evidenţiem că şi în timpul pandemiei de coronavirus transparenţa trebuie să fie menţinută”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ombudsmanului European, Gundi Gadesmann.

Ombudsmanul va investiga şi activitatea şefului Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, căreia îi va cere o serie de documente legate de solicitările de opinii ştiinţifice pe care ECDC le-a primit, dar şi acordurile de cooperare între ECDC şi organizaţiile similare din China, SUA şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Emily O’Reilly a trimis o scrisoare şi Băncii Europene de Investiţii (BEI), întrebând cum a asigurat instituţia financiară standarde înalte de bună administrare şi transparenţă în timp ce adopta măsuri de răspuns la criză.

Citește și : Alegerile legislative din Hong Kong, amânate cu un an

În timp ce scrisorile trimise EMA, Comisiei Europene şi BEI au fost “cereri de furnizare de informaţii”, cele adresate ECDC şi Consiliului European au făcut parte din anchetă, a declarat Gundi Gadesmann.

Instituţiile trebuie să ofere răspunsuri până la diferite termene limită.

Gadesmann a mai precizat că ombudsmanul a trimis câte o scrisoare fiecărei instituţii pe care a considerat-o relevantă în răspunsul la pandemia de COVID-19.

Tags: covid-19independentaOmbudsmanul Europeanpandemietransparentauniunea europeana
Categorii: Diaspora