X

Coşmarul liderilor UE poate deveni realitate: Viktor Orban, președintele Consiliului European!

Coşmarul liderilor UE poate deveni realitate: Viktor Orban, președintele Consiliului European!

Premierul guvernului ungar, Viktor Orban, ar putea să ajungă la șefia Consiliului European din iulie, într-un scenariu de coșmar pentru liderii europeni, care se tem de sabotarea ajutorului pentru Ucraina și de un blocaj general la nivelul UE, relatează The Guardian, potrivit stiripesurse.ro. Posibilitatea ca Orban să devină președintele Consiliului European a devenit una plauzibilă după anunțul actualului șef al instituției, Charles Michel, care a anunțat că va candida la alegerile europarlamentare din vară și că va renunța la funcția dacă va fi ales.

„M-am decis să candidez la alegerile europene din 2024. Dacă voi fi ales, îmi voi lua locul în Parlamentul European. Consiliul European poate să găsească și să numească un succesor până la sfârșitul lui iunie, începutul lui iulie”, a declarat Michel pentru presa belgiană, adăugând și că va fi candidatul de pe primul loc al partidului său din Belgia, Mișcarea Reformistă.

Citeşte şi: Următoarea țintă poate fi R.Moldova, dacă Putin câștigă în Ucraina

Decizia surprinzătoare a lui Michel îi pune într-o situație dificilă pe șefii de guvern din Uniunea Europeană. Presiunea este foarte mare în condițiile în care aceștia vor trebui să găsească un succesor pentru Michel până pe 1 iulie, când Ungaria va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene (o altă instituție UE – n. red.). Conform regulilor din tratatele europene, în absența unui președinte permanent al Consiliului European, postul este ocupat de șeful de guvern al statului care se află la președinția rotativă – după 1 iulie, acesta va fi Viktor Orban.

Coşmarul liderilor UE poate deveni realitate: Viktor Orban, președintele Consiliului European!

Funcția de președinte al Consiliului European este crucială pentru numeroase decizii, inclusiv pentru ajutorul pentru Ucraina invadată. De asemenea, președintele Consiliului European conduce întâlnirile șefilor de guvern europeni și, împreună cu Parlamentul European, are prerogativa centrală de formare a noii Comisii Europene, brațul executiv al Uniunii Europene.

Dacă Michel nu va avea un succesor clar desemnat până pe 1 iulie, Viktor Orban, notoriu pentru conflictul său constant cu instituțiile europene și pentru faptul că a întors Ungaria de pe calea democrației, transformând-o într-un regim autoritar-hibrid, va deveni, efectiv, unul dintre cei mai puternici lideri ai UE.

Liderii europeni se vor întâlni pe 17 iunie și pe 27-28 iunie, după alegerile europene (din 6-9 iunie), pentru a începe negocierile legate de ocuparea principalelor funcții de conducere la nivelul blocului – inclusiv șefia Comisiei și a Consiliului European.

Tags: Charles MichelConsiliul European (CE)Parlamentul EuropeanViktor Orban
U.E.