Cosmonauta rusă Anna Kikina descrie drept ‘magnifică’ misiunea sa la bordul ISS

Publicat:

Singura cosmonaută rusă în activitate, Anna Kikina, a descris joi o “atmosferă magnifică” pe care a simţit-o în perioada petrecută la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), ca parte a misiunii Crew-5 a companiei americane SpaceX, relatează AFP, potrivit agerpres.

A cincea cosmonaută rusă care a ajuns în spaţiu şi prima cosmonaută din Rusia care a zburat cu Space-X, Anna Kikina a revenit pe Pământ pe 12 martie la bordul unei capsule “Endurance” a companiei spaţiale private americane, alături de japonezul Koichi Wakata şi americanii Nicole Mann şi Josh Cassada, după cinci luni la bordul ISS.


Citește și : CUTREMUR puternic în Turcia

“Mi-a plăcut foarte mult acest zbor (…) totul a fost confortabil”, a declarat Anna Kikina, în vârstă de 38 de ani, de profesie inginer, în cadrul unei conferinţe de presă online.

“Nu am întâmpinat nicio dificultate (…) Ne-am sprijinit tot timpul unul pe celălalt, un simţ al umorului domnea pe Staţie, la fel ca şi în capsulă”, a mai spus Kikina.

“A fost o atmosferă magnifică”, a exclamat ea.

Potrivit acesteia, fiecare membru al echipajului “avea interesul să se ajungă la o înţelegere reciprocă” şi şi-a manifestat “dorinţa de a stabili cea mai bună comunicare posibilă”.

După întoarcerea pe Pământ, Anna Kikina şi-a petrecut prima fază a perioadei de readaptare la un centru NASA din Houston, apoi a fost supusă unor examinări medicale mai ample în Rusia.

ISS a devenit unul dintre ultimele domenii în care Washingtonul şi Moscova continuă să colaboreze de la lansarea ofensivei ruse în Ucraina în februarie 2022.

Citește și : Antony Blinken pledează pentru revenirea Statelor Unite în cadrul UNESCO

 

Uniunea Sovietică a trimis prima femeie în spaţiu din istorie, Valentina Tereşkova, pe 16 iunie 1963. Ea a fost urmată de Svetlana Saviţkaia, prima femeie care a efectuat o ieşire în spaţiu, în iulie 1984 .

În octombrie 2021, Rusia a trimis şi o actriţă, Iulia Peressild, pentru a realiza primul film de ficţiune în spaţiu, înaintea unui proiect concurent al lui Tom Cruise.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.