X

Cosmonauta rusă Anna Kikina descrie drept ‘magnifică’ misiunea sa la bordul ISS

Singura cosmonaută rusă în activitate, Anna Kikina, a descris joi o “atmosferă magnifică” pe care a simţit-o în perioada petrecută la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), ca parte a misiunii Crew-5 a companiei americane SpaceX, relatează AFP, potrivit agerpres.

A cincea cosmonaută rusă care a ajuns în spaţiu şi prima cosmonaută din Rusia care a zburat cu Space-X, Anna Kikina a revenit pe Pământ pe 12 martie la bordul unei capsule “Endurance” a companiei spaţiale private americane, alături de japonezul Koichi Wakata şi americanii Nicole Mann şi Josh Cassada, după cinci luni la bordul ISS.

Citește și : CUTREMUR puternic în Turcia

“Mi-a plăcut foarte mult acest zbor (…) totul a fost confortabil”, a declarat Anna Kikina, în vârstă de 38 de ani, de profesie inginer, în cadrul unei conferinţe de presă online.

“Nu am întâmpinat nicio dificultate (…) Ne-am sprijinit tot timpul unul pe celălalt, un simţ al umorului domnea pe Staţie, la fel ca şi în capsulă”, a mai spus Kikina.

“A fost o atmosferă magnifică”, a exclamat ea.

Potrivit acesteia, fiecare membru al echipajului “avea interesul să se ajungă la o înţelegere reciprocă” şi şi-a manifestat “dorinţa de a stabili cea mai bună comunicare posibilă”.

După întoarcerea pe Pământ, Anna Kikina şi-a petrecut prima fază a perioadei de readaptare la un centru NASA din Houston, apoi a fost supusă unor examinări medicale mai ample în Rusia.

ISS a devenit unul dintre ultimele domenii în care Washingtonul şi Moscova continuă să colaboreze de la lansarea ofensivei ruse în Ucraina în februarie 2022.

Citește și : Antony Blinken pledează pentru revenirea Statelor Unite în cadrul UNESCO

 

Uniunea Sovietică a trimis prima femeie în spaţiu din istorie, Valentina Tereşkova, pe 16 iunie 1963. Ea a fost urmată de Svetlana Saviţkaia, prima femeie care a efectuat o ieşire în spaţiu, în iulie 1984 .

În octombrie 2021, Rusia a trimis şi o actriţă, Iulia Peressild, pentru a realiza primul film de ficţiune în spaţiu, înaintea unui proiect concurent al lui Tom Cruise.

Tags: Anna KikinaCrew-5ISSrusiaspaceX
Categorii: Diaspora