Cotaţia barilului de petrol a crescut cu peste trei dolari

Publicat:

Cotaţia petrolului a crescut luni cu peste trei dolari, după ce Irakul a oprit exportul de petrol din regiunea semiautonomă Kurdistan şi câmpurile petrolifere din Kirkuk, în timp ce anunţul First Citizens BancShares Inc privind achiziţionarea depozitelor şi împrumuturilor Silicon Valley Bank (SVB) a atenuat temerile că turbulenţele de pe pieţele financiare vor afecta economia şi vor reduce cererea, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Luni, cotaţia barilului de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 5,1%, până la 72,81 dolari. Echivalentul european, ţiţeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai, a urcat cu 4,2%, până la 78,12 dolari per baril. Este cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni pentru ambele cotaţii.


Citește și :  Păstrarea Bahmut reprezintă o ‘necesitate’ militară

Săptămâna trecută, cotaţia barilului de ţiţei WTI a crescut cu 3,8%, iar cotaţia barilului de ţiţei Brent cu 2,8%, pe fondul atenuării îngrijorărilor privind sectorul bancar global.

Preţurile au crescut în urma deciziei Irakului de a opri sâmbătă exportul de petrol din regiunea semiautonomă Kurdistan şi câmpurile petrolifere din Kirkuk, după ce Bagdadul a câştigat un arbitraj împotriva Turciei. Exporturile reprezentau aproximativ 0,5% din livrările globale de petrol, sau 450.000 de barili pe zi (bpd).

Pierderea livrărilor de petrol din Kurdistan ar putea compensa impactul producţiei Rusiei, a apreciat John Kilduff, de la Again Capital LLC în New York.

Citește și : Prinţul Harry a sosit în UK pentru o audiere în procesul intentat unui tabloid

“Cotaţia petrolului este în creştere, extinzând avansul de săptămâna trecută, investitorii apreciind eforturile autorităţilor de a calma îngrijorările privind sectorul bancar global”, a afirmat Fiona Cincotta, analist la City Index.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova este aproape de a-şi îndeplini obiectivul de a reduce producţia de ţiţei cu 500.000 bpd, la aproximativ 9,5 milioane bpd. De asemenea, importurile Chinei de ţiţei ar urma să crească cu 6,2% în 2023, la 540 milioane tone, conform previziunilor China National Petroleum Corp. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Importul de culturi cerealiere și oleaginoase va fi licențiat provizoriu

Importul de culturi cerealiere și oleaginoase va fi licențiat provizoriu Aleșii poporului au adoptat astăzi în două lecturi un proiect de lege care prevede licențierea...

Poliția a confiscat listele de semnături colectate de socialiști în cadrul așa-zisei campanii ‘Interesul Național’

Poliția a confiscat listele de semnături colectate de socialiști în cadrul așa-zisei campanii 'Interesul Național' Oamenii legii au confiscat listele de semnături colectate de PSRM...

Petrocub a reușit să câștige cu 5 la 1 în amicalul jucat cu Farul Constanța

Petrocub a reușit să câștige cu 5 la 1 în amicalul jucat cu Farul Constanța Petrocub continuă pregătirea pentru preliminariile Ligii Campionilor. În ultimul joc...

Guvernul Germaniei oferă R. Moldova un grant de 15 milioane de euro

Guvernul Germaniei oferă R. Moldova un grant de 15 milioane de euro Guvernul Germaniei oferă un grant de 15 milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.