X

Cotaţiile la grâu scad după atenuarea temerilor privind problemele de aprovizionare din Marea Neagră

Cotaţiile la grâu scad după atenuarea temerilor privind problemele de aprovizionare din Marea Neagră

Cotaţiile la grâu au înregistrat cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni, pe fondul atenuării temerilor privind problemele de aprovizionare din Marea Neagră, transmite Bloomberg.

La Bursa de cereale de la Chicago, unde se stabilesc preţurile de referinţă la nivel mondial, cotaţiile futures pentru grâul livrat în decembrie au scăzut cu 3,5%, cel mai semnificativ declin din 5 august pe parcursul unei zile, potrivit stiripesurse.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Cotaţiile au crescut săptămâna trecută cu 5%, atingând vineri cel mai ridicat nivel din mai mult de două luni, după ce Ucraina a raportat că o rachetă rusească a lovit în Marea Neagră un vapor care transporta cereale. Nava a fost avariată dar a reuşit să ajungă în România şi nu s-au înregistrat victime.

Rezilienţa exporturilor ucrainene via Marea Neagră din ultimul an a ajutat la scăderea preţurilor, faţă de nivelul ridicat record înregistrat după invazia Rusiei. Dar potenţialele perturbări ale exporturilor, atât din Ucraina cât şi din Rusia, ambele fiind producători importanţi de grâu, încă pot provoca probleme pe pieţe.

Citește și: La scrutinele din 20 octombrie, peste hotare vor fi deschise 234 de secții de vot

“Perioada de creştere a preţurilor a fost depăşită, se baza doar pe temerile privind problemele de aprovizionare din Marea Neagră”, a explicat Ole Houe, director în cadrul Ikon Commodities.

Traderii apreciază că este un semn bun cererea slabă din China pentru evoluţia preţurilor.

Tags: cerealegrâumarea neagra
Economie