COVID-19, priorităţile preşedinţiei portugheze a Consiliului UE şi situaţia din SUA, pe agenda sesiunii plenare a Parlamentului European

Publicat:

Vaccinurile împotriva COVID-19, priorităţile preşedinţiei portugheze a Consiliului Uniunii Europene, situaţia politică din SUA şi dreptul de a te deconecta digital de la locul de muncă fără consecinţe sunt principalele teme ale sesiunii plenare a Parlamentului European, care începe luni la Bruxelles, transmite şi agerpres.

În cadrul dezbaterii în plen de marţi dimineaţă este de aşteptat ca eurodeputaţii să solicite clarificări suplimentare cu privire la situaţia actuală a strategiei UE privind vaccinurile împotriva COVID-19, lansată de Comisia Europeană în iunie 2020.


Citeşte şi: Australia NU crede în vaccin şi rămâne ÎNCHISĂ tot anul 2021

Într-un schimb de opinii recent cu executivul comunitar, eurodeputaţi din cadrul Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară au acuzat lipsa de transparenţă ce a alimentat incertitudinea şi dezinformarea cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 în Europa.

Miercuri dimineaţă, eurodeputaţii şi premierul portughez Antonio Costa vor dezbate programul preşedinţiei semestriale a Consiliului UE, deţinută în prima jumătate a acestui an de Portugalia. Preşedinţia portugheză a Consiliului UE se va concentra pe abordarea dimensiunii sociale a pandemiei de COVID-19 şi pe realizarea unei tranziţii climatice şi digitale bazate pe incluziune.

În scopul consolidării modelului social european, preşedinţia Consiliului UE a anunţat noi eforturi de punere în aplicare a pilonului european al drepturilor sociale, în special prin organizarea Summitului social de la Porto în luna mai.

Pe agenda preşedinţiei portugheze a Consiliului UE se mai află adoptarea primei legi europene a climei, continuarea negocierilor privind reforma politicii agricole comune şi noul Pact privind migraţia şi azilul, precum şi relaţiile UE cu Africa şi America Latină.

Tot miercuri, Parlamentul European va dezbate situaţia din SUA, marcată de violenţele recente de la Capitoliu şi de învestirea lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA.

Într-o dezbatere prevăzută pentru miercuri, eurodeputaţii urmează să solicite o lege a UE care să acorde dreptul de a te deconecta digital de la locul de muncă fără consecinţe. Ei consideră că acesta este un drept fundamental care să le permită lucrătorilor să nu fie nevoiţi să se implice în sarcini profesionale şi apeluri telefonice, e-mailuri şi alte mesaje electronice în afara timpului lor de lucru, inclusiv vacanţe şi alte forme de concediu.

Citeşte şi: SUA acuză Rusia că vrea să-l reducă la tăcere pe Alexei Navalnîi

În opinia eurodeputaţilor, trebuie garantată o protecţie adecvată împotriva victimizării şi a altor consecinţe negative pentru cei care îşi invocă dreptul de a se deconecta.

Întrucât dreptul de a te deconecta digital de la locul de muncă fără consecinţe nu este în prezent consacrat în mod oficial în legislaţia UE, Parlamentul va solicita Comisiei să prezinte un act juridic privind acest drept. O propunere pentru o astfel de directivă este adăugată ca anexă la raportul care va fi supus votului joi. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.