COVID-19 urmează un calendar sezonier, fiind favorizat de clima răcoroasă şi uscată

Publicat:

Cercetători internaţionali sugerează într-un studiu că virusul SARS-CoV-2 urmează un calendar sezonier şi că preferă clima răcoroasă şi uscată, o descoperire ce ar putea ajuta la dezvoltarea de strategii de prevenire şi de supraveghere pentru a frâna izbucnirea de noi focare în lume, relatează vineri EFE, potrivit agerpres.

Studiul, condus de Universitatea Maryland din Baltimore (SUA), a fost publicat de revista Journal of the America Medical Association (JAMA).


Citeşte şi: Românii care ajung în Cipru sunt testaţi PCR

Cercetătorii au analizat asocierea dintre tipul climei şi răspândirea infecţiei COVID-19, examinând datele climatice din oraşe din întreaga lume afectate sau nu de coronavirus, în perioada 1 ianuarie-10 martie anul acesta.

Astfel, au comparat opt oraşe cu o puternică răspândire a epidemiei (Wuhan, China; Tokio, Japonia; Daegu, Corea de Sud; Qom, Iran; Milano, Italia; Paris, Franţa; Seattle, SUA; şi Madrid, Spania) cu alte 42 de oraşe care nu au fost afectate sau care nu au înregistrat contagieri cu noul coronavirus.

Studiul a constatat că oraşele cele mai afectate de pandemie se află pe un culoar de latitudine cuprins între 30 şi 50 de grade nord (N), iar modelele lor climatice sunt similare: au o temperatură medie cuprinsă între 5 şi 11 grade Celsius şi o umiditate scăzută specifică (între 44 şi 84%), când virusul se răspândeşte mai repede.

Cartografierea realizată de echipa de cercetători a demonstrat o fâşie climatică în emisfera nordică ce cuprinde condiţii atmosferice propice coronavirusului şi care cuprinde opt oraşe, printre care şi Madridul.

Citeşte şi: Parisul îşi redeschide monumentele emblematice

Astfel, studiul arată că distribuirea focarelor substanţiale de COVID-19 determinate de valori precum latitudine, temperatură şi umiditate sunt coerente cu comportamentul virusului respirator sezonier şi că SARS-CoV-2 se propagă mai greu în condiţii de temperatură mai ridicată şi de umiditate.

O analiză a distribuirii focarelor de coronavirus ar putea ajuta în viitor la prevenirea ariilor cu risc sporit de transmitere, deşi autorii studiului avertizează că pentru aceasta este nevoie de noi cercetări asupra modelelor climatice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Novak Djokovic debut complicat la Mastersul de la Shanghai

Novak Djokovic debut complicat la Mastersul de la Shanghai La primul meci după o lună şi jumătate, de la US Open, Novak Djokovic s-a calificat...

Casa Albă, avertizată timpuriu cu privire la riscul de crime de război israeliene în Gaza (Reuters)

Casa Albă, avertizată timpuriu cu privire la riscul de crime de război israeliene în Gaza (Reuters) În octombrie anul trecut, când Israelul a lansat raiduri...

Igor Grosu: „Planul nostru este să construim în continuare un sistem de sănătate modern”

Igor Grosu: „Planul nostru este să construim în continuare un sistem de sănătate modern” Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a felicitat pe medici, asistenți medicali, conducători...

Proprietarul Louis Vuitton încheie un contract de sponsorizare pe 10 ani cu Formula 1

Proprietarul Louis Vuitton încheie un contract de sponsorizare pe 10 ani cu Formula 1 Gigantul francez de lux LVMH a încheiat un contract de sponsorizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.