Cozi kilometrice la vama Leușeni-Albița din cauza numărului mare de tiruri ucrainene

Publicat:

Cozi kilometrice la vama Leușeni-Albița din cauza numărului mare de tiruri ucrainene

Sute de șoferi de tiruri așteaptă în rânduri de aproximativ 3 kilometri pentru a traversa vama Leușeni – Albița. Ei spun că perfectarea actelor decurge lent iar aglomerația s-a format din cauza numărului mare de tiruri ucrainene care tranzitează Republica Moldova.

Cozi imense s-au format în ultimele zile, în vama Leușeni-Albița, pe sensul de ieșire din Republica Moldova. Unii conducători auto cu care am discutat astăzi spun că așteaptă de ieri să treacă vama. Ei spun că rândul format din aproximativ 300 de tiruri nu va avansa rapid, conștientizând că vor sta în vamă și până mâine. Aceștia susțin că sunt aprovizionați cu apă și mâncare, însă cel mai dificil este să găsească o toaletă sau să facă un duș, transmite Radio Moldova.


Citește și Moscova ameninţă deschis Bucureștiul, în cazul în care Ucraina va folosi avioane F-16 ce vor decola de pe teritoriul României

„Un coleg de-al meu stă în vamă de mai bine de 30 de ore. Eu stau de la 8:00, mai departe nu știu ce va fi” „Nu ai prioritate, stai ca toți în rând, nu ai încotro”; „Înainte stăteam și o oră în rând, dar acum o zi și o noapte”; „Anul trecut reușeam să facem trei curse pe săptămână, acum nici două nu le pot face, și toate nopțile stau în vamă”. „E problemă cu WC”.

Unul din motivele aglomerației ar fi numărul mare de vehicule ucrainene care tranzitează Republica Moldova prin acest punct al frontierei, afirmă unii șoferi.

„Au închis vama de la Giurgiulești și merg numai ucraineni, Polonia tot nu-i primește”; „Nu erau așa probleme înainte. O zi, două maxim stăteam, dar acum stăm trei zile”; „Măcar pe ucraineni să-i trimită pe la o altă vamă, dar așa toți stăm aici la Leușeni”.

Cu toate că Postul Vamal Leușeni a mărit numărul de angajați, totuși, este suprasolicitat, deoarece agenții economici ucraineni, neavând o altă ieșire sigură din țară, tranzitează Republica Moldova pentru a-și exporta mărfurile, a afirmat șeful Postului Vamal Leușeni, Eugen Guranda.

„Fluxul de camioane din posturile vamale moldo-ucrainene sau dublat practic în ultimii doi ani și capacitatea posturilor este limitată și infrastructura este aceeași care a fost anterior. Zilnic se perfectează 400- 500, dar, totodată suntem în strânsă comunicare cu partea română. Noi perfectăm atâtea camioane cât fizic putem să le permitem deplasarea peste vama română”.

Precizăm ca zilele trecute operatorii de transport rutier din Republica Moldova au înaintat un demers premierului Dorin Recean, în care cer o soluție pentru reducerea timpului de așteptare în vamă pentru șoferi, dar deocamdată nu a fost publicată o reacție oficială. Anterior, ministrul Infrastructurii Și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că va fi implementat un program de înregistrare electronică pentru ca transportatorii să știe din timp cînd vor ajunge la punctul de trecere a frontierei și să nu aștepte prea mult, citat de omiapres.md.

În același timp, Ministrul de Interne, Adrian Efros a declarat la Radio Moldova că rândurile în vama Leușeni – Albița sunt create din cauza infrastructurii deplorabile și a războiul din Ucraina. Autoritățile au încercat să fluidizeze traficul prin aplicarea în comun a controlului coordonat dintre Republica Moldova și România. Acest fapt presupune o oprire unică pe partea română pentru toate procedurile de control a traversării frontierei de stat. Controlul comun coordonat, deocamdată, este un proiect de probă și a fost pilotat pe un termen de șase luni.

Din aprilie și până acum, aceste termen a fost prelungit de două ori.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 17 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 17 iulie în Istorie 17 iulie este a 198-a zi a calendarului gregorian și a 199-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 17 iulie 2024

Horoscop 17 iulie 2024  Nativii din zodia Capricorn se concentrează pe carieră, în timp ce Gemenii au o zi plină de energie, potrivit stiripesurse. Horoscop...

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico Gigantul media german Axel Springer, care deţine popularul tabloid german Bild şi...

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia Specialiștii au realizat o nouă hartă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.