CPI îl achită pe fostul președinte ivorian

Publicat:

Curtea Penală Internaţională (CPI), cu sediul la Haga, l-a achitat marţi pe fostul preşedinte al Cote d’Ivoire, Laurent Gbagbo, acuzat de crime împotriva umanităţii, şi a dispus punerea sa imediată în libertate, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

‘Curtea dă curs cererilor de achitare prezentate de Laurent Gbagbo şi Charles Blé Goudé (fost şef al mişcării Tinerii Patrioţi, fideli lui Gbagbo – n.red.) cu privire la ansamblul acuzaţiilor’ reţinute împotriva lor şi ‘ordonă punerea imediată în libertate a celor doi inculpaţi’, a declarat judecătorul Cuno Tarfusser, care a prezidat şedinţa.


Citelște și: Zi crucială pentru Brexit în parlamentul britanic

Potrivit acestuia, Curtea a decis, ‘cu majoritate, că acuzarea nu a reuşit să demonstreze că a existat un plan de menţinere a lui Gbagbo la putere, plan care să includă comiterea de crime împotriva civililor’.

Laurent Gbagbo, în vârstă de 73 de ani, primul şef de stat remis CPI, a fost judecat pentru crime comise în timpul crizei post-electorale din 2010-2011, provocată de refuzul său de a-i ceda puterea rivalului său, actualul preşedinte ivorian Alassane Ouattara. Cele cinci luni de violenţe au lăsat în urmă peste 3.000 de morţi.

Punerea în libertate a celor doi inculpaţi a fost suspendată până miercuri pentru a lăsa timp acuzării să răspundă la decizia CPI.

Citește și: Armata americană menține trupele la granița cu Mexicul

Împotriva inculpaţilor au fost formulate patru capete de acuzare privind crime împotriva umanităţii: omoruri, violuri, persecuţii şi alte acte inumane, la toate acestea ei pledându-şi nevinovaţia.

Decizia de marţi constituie un nou eşec pentru procurorii CPI. Toate încercările anterioare ale Curţii de a judeca personalităţi politice de prim-rang, majoritatea din Africa, au întâmpinat obstacole.

În iunie 2018, fostul vicepreşedinte congolez Jean-Pierre Bemba a fost achitat la recurs, spre surpriza generală, după ce fusese condamnat în primă instanţă la 18 ani de închisoare pentru crime comise de miliţia sa în 2002 şi 2003. În 2015 fusese achitat preşedintele kenyan Uhuru Kenyatta.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.