CPI îşi va axa ancheta din Afganistan asupra talibanilor şi a Statului Islamic

Publicat:

Curtea Penală Internaţională (CPI) îşi va axa ancheta asupra talibanilor şi a grupării Statul Islamic în Afganistan (SI-K), “excluzând dintre priorităţi” examinarea presupuselor crime comise de soldaţi americani, a declarat luni noul său procuror-şef, Karim Khan, potrivit AFP şi agerpres.

Pentru că “nu se mai pot aştepta anchete locale autentice şi eficace” după preluarea puterii de către talibani, procurorul le-a cerut magistraţilor CPI să îşi axeze ancheta asupra talibanilor şi a SI-K şi “să nu mai dea prioritate” crimelor de care sunt suspectate forţele americane care s-au retras din ţară.


Citeşte şi: San Marino a votat pentru legalizarea avortului – Black News

“Evoluţia recentă a situaţiei politice din Afganistan şi schimbarea de regim prin care a trecut ţara au avut urmări profunde”, a precizat Khan într-un comunicat.

“La capătul unei analize minuţioase, am tras concluzia că, date fiind circumstanţele actuale, perspectiva de a vedea că autorităţile naţionale desfăşoară anchete veritabile (…) a dispărut”, a adăugat el.

Khan le-a cerut judecătorilor “să ia o decizie cât mai curând posibil” pentru a putea relua ancheta, suspendată anul trecut la solicitarea guvernului aflat atunci la putere la Kabul, care voia să îşi desfăşoare propria investigaţie.

Deschiderea unei anchete a CPI în Afganistan, în special asupra unor presupuse crime comise de soldaţi americani, a determinat administraţia fostului preşedinte american Donald Trump să impună sancţiuni predecesoarei lui Khan, Fatou Bensouda.

Din cauza “resurselor limitate” ale CPI, creată în 2002 pentru a judeca cele mai mari atrocităţi din lume, Khan a decis să stabilească priorităţi în Afganistan.

Citeşte şi: Premierul peruan ameninţă că NAŢIONALIZEAZĂ cel mai mare câmp de gaze naturale din America de Sud – Black News

“Prin urmare, am decis să axez anchetele biroului meu în Afganistan asupra crimelor care ar fi fost comise de talibani şi de Statul Islamic din provincia Khorasan, în detrimentul altor aspecte ale anchetei”, a explicat el, invocând “gravitatea, amploarea şi natura crimelor care ar fi fost comise sau pe care le-ar comite talibanii şi Statul Islamic”.

Procurorul-şef al CPI a menţionat în mod specific atacul sângeros de la 26 august asupra aeroportului din Kabul, revendicat de SI-K şi în cursul căruia au fost ucişi 13 militari americani şi peste 100 de civili afgani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pompierii eleni se luptă cu incendiile de pădure în apropiere de Atena

Pompierii eleni se luptă cu incendiile de pădure în apropiere de Atena Pompierii au continuat să lupte duminică seara cu o serie de incendii de...

VIDEO// Droguri și alcool contrafăcut la Călărași. S-a descins cu percheziții

Droguri și alcool contrafăcut la Călărași. S-a descins cu percheziții Polițiștii și procurorii anunță despre destructurarea activității infracționale a unui grup de persoane din raionul...

Doi sârbi au fost ÎNCHIŞI după atacul de la Ambasada Israelului din Belgrad

Doi sârbi au fost ÎNCHIŞI după atacul de la Ambasada Israelului din Belgrad Doi bărbaţi au fost plasaţi în detenţie după atacul cu arbaletă în care a...

Mii de șoferi au fost amendați în acest weekend

Mii de șoferi au fost amendați în acest weekend Inspectorii de patrulare au împărțit amenzi cu miile în acest weekend. În total, 3 300 de conducători...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.