CPI suspendă eliberarea fostului președinte ivorian

Publicat:

Curtea Penală Internaţională (CPI), cu sediul la Haga, a suspendat miercuri seară punerea în libertate a fostul preşedinte al Cote d’Ivoire, Laurent Gbagbo, după un nou apel depus de procuror a doua zi după decizia răsunătoare de achitare a inculpatului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Judecătorii Curţii dispuseseră eliberarea imediată a lui Gbagbo şi a lui Charles Blé Goudé (fost şef al mişcării Tinerii Patrioţi, fideli lui Gbagbo – n.red.), după achitarea lor de acuzaţiile de crime împotriva umanităţii.


Citește și: Un individ a vrut să atace Casa Albă cu o rachetă antitanc, grenade şi arme de foc. FBI a intrat pe fir!

CPI a decis însă că, ‘în aşteptarea deciziei Camerei de apel la recursul procurorului (…) Gbagbo şi Goudé vor rămâne sub paza CPI’, a declarat un purtător de cuvânt.

Iniţial, camera de primă instanţă constatase că ‘nu există circumstanţe excepţionale împotriva punerii în libertate’ a celor doi ‘în urma achitării lor’ marţi.

Împotriva lor fuseseră formulate patru capete de acuzare privind crime împotriva umanităţii: omoruri, violuri, persecuţii şi alte acte inumane, la toate acestea ei pledându-şi nevinovăţia.

Laurent Gbagbo, în vârstă de 73 de ani, în detenţie de peste şapte ani, a fost primul şef de stat remis CPI. El a fost judecat pentru crime comise în timpul crizei post-electorale din 2010-2011, provocată de refuzul său de a-i ceda puterea rivalului său, actualul preşedinte ivorian Alassane Ouattara. Cele cinci luni de violenţe au lăsat în urmă peste 3.000 de morţi.

Citește și: S-a hotărât data și locul unui nou summit Trump-Kim Jong Un

Gbagbo a fost arestat în cele din urmă de forţele preşedintelui Ouattara, sprijinite ONU şi de Franţa.

Decizia de marţi a constituit un nou insucces pentru procurorii CPI, majoritatea încercărilor anterioare ale Curţii de a judeca personalităţi politice de prim-rang, aproape toate din Africa, s-au soldat cu eşecuri sau achitări.

În Cote d’Ivoire, Gbagbo este în continuare sub incidenţa unei condamnări, din ianuarie 2018, la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni economice. Potrivit AFP, este însă puţin probabil ca poliţia ivoriană să încerce arestarea sa la o eventuală revenire în ţară.

‘Decizia de a reveni’ în Cote d’Ivoire ‘îi aparţine’, a anunţat miercuri guvernul de la Abidjan, după ce în cursul zilei lansase un apel ‘întregii populaţii la calm, iertare şi reconciliere’. 

Citește și: ‘El Chapo’ ar fi cumpărat prietenia unui fost vicepreședinte columbian

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

89 de imigranţi ilegali au murit înecaţi în largul Mauritaniei

89 de imigranţi ilegali au murit înecaţi în largul Mauritaniei Aproximativ 90 de migranţi au murit luni în naufragiul ambarcaţiunii lor în largul coastelor Mauritaniei...

Alaiba: „Oportunitățile de export pentru R. Moldova abia încep”

Alaiba: „Oportunitățile de export pentru R. Moldova abia încep” „Oportunitățile de export pentru R. Moldova abia încep”, consideră ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba. Citește...

Bărbat spânzurat în propria locuință

Bărbat spânzurat în propria locuință Un bărbat a decedat după ce s-ar fi spânzurat în propria locuință. Descoperirea macabră a avut loc în după-amiaza zilei...

Chișinăul și Bucureștiul își consolidează eforturile pentru combaterea dezinformării

Chișinăul și Bucureștiul își consolidează eforturile pentru combaterea dezinformării Chișinăul și Bucureștiul își consolidează eforturile pentru combaterea dezinformării. Acest aspect a fost abordat, astăzi,  de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.