Creatorul saudit al unui serial Netflix anunţă că a fost condamnat de un tribunal specializat în combaterea terorismului

Publicat:

Creatorul saudit al unui serial Netflix anunţă că a fost condamnat de un tribunal specializat în combaterea terorismului

Creatorul saudit al unui serial de animaţie produs de Netflix, cunoscut pentru faptul că abordează subiecte tabu în acest regat conservator din regiunea Golfului Persic, a anunţat că a fost condamnat de un tribunal din Arabia Saudită specializat în combaterea terorismului, suscitând un val de critici în rândul apărătorilor drepturilor omului, informează AFP.

Curtea penală specializată, o jurisdicţie înfiinţată în 2008 pentru a examina cazurile asociate cu terorismul, “mi-a acordat o pedeapsă de 13 ani, urmată de o interdicţie de călătorie timp de 13 ani”, a declarat Abdulaziz Almuzaini într-o înregistrare video publicată online săptămâna trecută, care a fost ştearsă de atunci, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Într-o a doua înregistrare video distribuită online în această săptămână şi care este încă disponibilă spre vizualizare pe reţeaua de socializare X, el apare într-un automobil şi afirmă că îi este interzis să părăsească teritoriul saudit.

Autorităţile din Arabia Saudită nu au răspuns deocamdată solicitării transmise de AFP de a face declaraţii pe această temă, iar creatorul serialului nu a putut fi contactat.

Ambasada Statelor Unite din Riad a declarat joi pentru AFP că Abdulaziz Almuzaini deţine dublă cetăţenie, americană şi saudită, şi că Departamentul de Stat urmăreşte cu atenţie situaţia sa.

Difuzată din 2021, emisiunea lui de satiră “Masameer County”, prezentată ca “o perspectivă umoristică asupra unei Arabii Saudite în schimbare”, abordează subiecte precum conflictele dintre triburi şi grupările jihadiste şi face chiar o aluzie la homosexualitate, într-o ţară în care aceasta este considerată o infracţiune şi este pasibilă de pedeapsa cu moartea.

The Wall Street a afirmat joi că documente judiciare asociate cu acest proces au menţionat mesaje mai vechi publicate pe reţeaua de socializare X de Abdulaziz Almuzaini, care “ridiculizează regimurile arabe (…) sau susţin drepturile femeilor”.

În înregistrarea video ce a fost ştearsă, pe care AFP a putut să o consulte, Abdulaziz Almuzaini declara că a fost acuzat că a promovat homosexualitatea şi activismul şi că a fost constrâns să îşi închidă compania de producţie, Myrkott Animation Studio.

“Serviciile tuturor angajaţilor companiei Myrkott au fost reziliate în urmă cu o săptămână. Sunt oameni care au familii, oameni care lucrează cu noi din 2012. Am fost nevoit să le cer scuze şi să îi anunţ pe toţi despre închiderea companiei Myrkott”, a declarat el.

Apel către prinţul moştenitor

Creatorul serialului a lansat totodată un apel către prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, liderul de facto al regatului şi autorul mai multor reforme sociale în ultimii ani, în speranţa că acesta “va corecta o parte din ceea ce i s-a întâmplat”.

Arabia Saudită este acuzată de apărătorii drepturilor omului de represiune feroce împotriva chiar şi celor mai mici critici care îi sunt aduse online.

În ultimii ani, sistemul judiciar saudit “a condamnat şi a acordat lungi pedepse de închisoare pentru zeci de persoane care s-au exprimat pe reţelele de socializare”, au declarat în aprilie reprezentanţii organizaţiilor de apărare a drepturilor omului Amnesty International şi ALQST.

Autorităţile saudite afirmă însă că acele procese au legătură cu terorismul.

Printre cele mai mediatizate cazuri se află cel privind două femei condamnate în 2022 la zeci de ani de închisoare după ce au publicat mesaje critice, precum şi cel al unui profesor aflat la pensie, condamnat la moarte anul trecut după ce a denunţat pe internet presupuse fapte de corupţie şi încălcări ale drepturilor omului.

Într-un interviu acordat în septembrie 2023 pentru Fox News, prinţul Mohammad bin Salman a declarat că dezaprobă condamnarea la moarte a profesorului Mohammed al-Ghamdi, evocând posibilitatea ca acesta să fie exonerat.

Creatorul serialului de animaţie se pare că nu este încarcerat. Cercetările începute împotriva lui demonstrează însă o tendinţă îngrijorătoare, consideră Abdullah Alaoudh, de la Middle East Democracy Center din Washington.

“Industriile creative din Arabia Saudită nu vor prospera şi nu vor atrage investiţii atât timp cât autorităţile nu vor recunoaşte şi nu vor respecta pe deplin drepturile omului”, a adăugat el.

Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

Lina al-Hathoul, directoarea de comunicare a organizaţiei ALQST, cu sediul la Londra, a denunţat la rândul ei interdicţia de călătorie impusă creatorului serialului, precum şi surorii sale, Loujain al-Hathoul, o celebră activistă pentru drepturile femeilor.

“Ne-ar plăcea tuturor să trăim în ţara noastră, dar în siguranţă, fără aceste încălcări ale drepturilor şi fără această interdicţie de călătorie, arbitrară şi nejustificată, care a epuizat mulţi oameni, inclusiv familia mea”, a scris ea pe reţeaua de socializare X.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou Filmul „Rust” va avea premiera la un...

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.