X

‘CREIERELE’ puciului eşuat din Iordania vor fi judecate de Curtea pentru siguranţa statului

Persoanele suspectate că au participat la un complot care a pus în pericol monarhia iordaniană vor fi judecate de Curtea pentru siguranţa statului, a anunţat miercuri televiziunea oficială, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Procurorul Curţii pentru siguranţa statului şi-a început miercuri ancheta privind persoanele implicate în sediţiune”, a anunţat canalul al-Mamlaka.

Citeşte şi: Cu milioane de oameni vaccinaţi zi de zi, apar şi efectele secundare rare – Black News

Prerogativele acestei curţi sunt limitate din 2013 la patru domenii: înaltă trădare, spionaj, trafic de droguri şi terorism. Magistraţii sunt civili şi militari.

Circa 20 de persoane au fost arestate pentru implicarea în ceea ce vicepremierul Ayman Safadi a calificat drept “un plan malefic” vizând să destabilizeze tronul. Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a vorbit despre “sediţiune”.

Printre suspecţi se află Bassem Awadallah, un fost şef al biroului regal, blamat de o mare parte a populaţiei, şi Sherif Hassan bin Zaid, care a fost o perioadă emisar special al regelui în Arabia Saudită.

Fratele vitreg al regelui, prinţul Hamza, suspectat că a fost implicat în complot, nu va fi judecat.

Citeşte: Parlamentul European îi cheamă la ordine pe Ursula von der Leyen Charles Michel – Black News

Prim-ministrul iordanian Bisher al-Khasawneh a justificat luni această decizie în faţa parlamentarilor prin faptul că “afacerea (prinţului) Hamza a fost rezolvată în sânul familiei regale”.

Consemnat la domiciliu de la începutul lunii aprilie, prinţul neagă orice implicare. El a promis “să rămână credincios” regelui care i-a retras în 2004 titlul de prinţ moştenitor pentru a-l acorda propriului fiu. Ei au apărut duminică împreună cu prilejul centenarului Iordaniei.

Tags: Arabia sauditaassem AwadallahBisher al KhasawnehCurtea pentru siguranţa statuluiiordaniaprinţul HamzaSherif Hassan bin Zaid
Categorii: Știrile zilei