Crema solară este bună sau dăunătoare? 

Publicat:

Crema solară este bună sau dăunătoare?

În era rețelelor de socializare, multă lume tinde să ia de bună orice informație transmisă de influenceri. Probleme apar atunci când în joc este sănătatea noastră, scrie adevarul.ro.

Un val tot mai mare de influenceri insistă că este dăunătoare crema de protecție solară, pentru că ar provoca „boala secolului ” – cancerul, potrivit prevention.com


Oamenii care folosesc protecție solară fac întotdeauna cancer de piele”, a spus Riley Check, influencer.

Nu există nicio dovadă că Soarele provoacă cancer. Nu folosesc protecție solară și nu o voi face niciodată. Învinovățim Soarele pentru cancer, când ar trebui să dăm vina pe cremele noastre. Dar dacă am renunța la aceste diete și creme, pe care le promovează, din ce ar mai trăi Big Food și Big Pharma? Crema de protecție solară și o dietă neadecvată te vor îmbolnăvi”, a spus, la rândul ei, Gubba Homestead, o altă influecenriță, care a distribuit un videoclip pe rețeaua X.

Soarele dă viață și hrănește”, a spus o altă persoană publică – Kristin Cavallari.

Crema solară dezvoltă cancer?

Dăunătoare sau nu, trebuie să privim cu atenție cifrele. Peste 3 milioane de oameni din SUA sunt diagnosticați în fiecare an cu cancer de piele, ceea ce îl face cea mai comună formă de cancer diagnosticată în această țară, potrivit Societății Americane de Cancer (ACS).

Cancerul de piele este o creștere anormală a celulelor pielii, care este de obicei cauzată de razele dăunătoare ale Soarelui, este de părere Academia Americană de Dermatologie (AAD). Genele și factorii de mediu, inclusiv expunerea la razele UV dăunătoare, pot juca un rol în dezvoltarea cancerului de piele, potrivit Food and Drug Administration (FDA).

AAD recomandă utilizarea unei creme de protecție solară cu spectru larg, rezistentă la apă, cu un SPF de 30 sau chiar mai mare, pentru a ajuta la prevenirea cancerului de piele și recomandă utilizarea protecției solare zi de zi, chiar și în zilele înnorate.

Afirmațiile potrivit cărora cremele de protecție solară provoacă cancer nu sunt adevărate”, spune Gary Goldenberg, dermatolog din New York City.

Aceste afirmații de pe rețelele sociale sunt complet false și nu se bazează pe date științifice. Datele arată în mod clar că razele UV ​​provoacă mutații la nivelul celulelor pielii și producerea cancerului. De asemenea, s-a demonstrat că protecția solară, inclusiv utilizarea cremei, poate ajuta la scăderea formării celulelor canceroase la nivelul pielii”, adaugă el.

Ce substanțe chimice ar trebui să evitați

Un alt specialist consultat de prevention.com spune că nu există dovezi care să lege utilizarea cremelor solare de orice formă de cancer, subliniază Ife J. Rodney, director fondator al Eternal Dermatology + Aesthetics.

Există substanțe chimice într-o mulțime de substanțe diferite pe care le punem pe piele și în medicamente. Chiar trebuie să luați toate informațiile din context și să decideți în cunoștință de cauză”, spune ea.

Toate substanțele chimice care sunt utilizate în cremele de protecție solară din SUA sunt aprobate de FDA, subliniază dr. Goldenberg. „S-a dovedit că cremele de protecție solară care au în compoziție elemente chimice sunt sigure. Nu există dovezi de cauză și efect la oameni”, spune el.

Cu toate acestea, unii oameni se feresc de substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) și politetrafluoretilena (PFTE). Aceștia sunt compuși PFAS alias “forever chemicals” (nr. substanțe chimice pentru totdeauna), deși majoritatea cremelor de protecție solară care le conțin, le au doar la niveluri scăzute, conform Universității din Colorado. PFAS se găsește și în apă, aer și sol, conform Agenției pentru Protecția Mediului (EPA).

PFAS sunt utilizate într-o gamă largă de produse de consum datorită capacității lor de a respinge atât grăsimile, cât și apa, inclusiv în ambalaje alimentare din hârtie și carton (de exemplu, recipiente pentru mâncare la pachet, pungi de floricele de porumb, cutii de pizza, prăjituri gata preparate etc.), în vase antiaderente, în textile (de exemplu, îmbrăcăminte și echipamente impermeabile pentru exterior, covoare, saltele etc.), în cosmetică (de exemplu, balsam de păr, cremă de fond de ten, protecție solară etc.), în electronice (de exemplu, smartphone-uri).

PFAS pot fi toxice atât pentru oameni, cât și pentru animale sălbatice. S-a demonstrat că două dintre cele mai studiate substanțe chimice din această familie, PFOA și PFOS interferează cu sistemul hormonal (deci se numesc perturbatori endocrini), interferează cu sistemul reproducător și cu dezvoltarea fătului, au impact asupra sistemului imunitar și au fost legate de răspunsuri reduse la vaccinuri la copii. De asemenea, dezvoltă anumite tipuri de cancer (de exemplu, cancerul renal și testicular).

Oxibenzona este un alt ingredient care a fost adus în discuție de către influenceri, din cauza preocupărilor că ar fi este un perturbator hormonal. La momentul acesta nu există studii concludente că oxibenzona este dăunătoare pentru oameni, potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Academy of Dermatology.

La un moment dat, s-a raportat că benzenul – o substanță care provoacă cancer, care este de obicei folosită ca solvent, conform Institutului Național al Cancerului – ar fi prezent în crema de protecție solară”, spune Cindy Wassef, profesor asistent la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.

Toate cremele de protecție solară vândute în SUA, fie că sunt pe bază de minerale sau chimice, au fost testate pentru a fi sigure pentru oameni, spun specialiștii americani, dar dacă aveți întrebări despre siguranța folosirii cremeler pentru protecției solare, consultați un medic dermatolog.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Neymar îi urează bun venit bebelușului nr. 3 la mai puțin de 9 luni după despărțirea de Biancardi

Neymar îi urează bun venit bebelușului nr. 3 la mai puțin de 9 luni după despărțirea de Biancardi Neymar și-a salutat în privat cel de-al...

Recipiente pentru copii marca Jocurilor Olimpice, retrase de pe piață în Franța

Recipiente pentru copii marca Jocurilor Olimpice, retrase de pe piață în Franța Autoritățile franceze recheamă recipiente de apă pentru copii marca Jocurilor Olimpice, deoarece conțin...

Blocarea acţiunii unei singure proteine ar putea prelungi viaţa umană (studiu)

Blocarea acţiunii unei singure proteine ar putea prelungi viaţa umană (studiu) Prin blocarea unei singure proteine oameni de ştiinţă susţin că au reuşit să extindă...

Lukaşenko sugerează că deţinuţii politici ar putea fi folosiţi la înlăturarea pagubelor provocate de o furtună

Lukaşenko sugerează că deţinuţii politici ar putea fi folosiţi la înlăturarea pagubelor provocate de o furtună Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ignorat apelurile internaţionale de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.