Crescătorii de animale din Grecia se plâng de importurile din România din cauza pestei

Publicat:

Până acum, au fost omorâte peste 19.000 de animale, a fost interzisă deplasarea lor, iar mai multe abatoare au fost închise.

Un mic sat de doar 2.500 de locuitori, Jamu Mare din vestul României, în județul Timiș, în zona orașului Timișoara care a jucat cândva un rol important în revolta împotriva regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu, precum și un oraș din estul României, Tulcea, amenință să pună la pământ crescătorii de oi și capre din Grecia, dând alarma și în alte țări, transmite cotidianul elen Makedonia, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Cauza este pesta care a afectat deja mai multe unități zootehnice din Grecia și care, conform indiciilor de până acum, a venit din România. Această situație care a dus în impas întregul sector din Grecia, deschizând calea ca pe viitor să apără chiar și probleme de penurie sau creșteri de prețuri la o serie de produse, a tras un semnal de alarmă și în alte țări, cel mai caracteristic caz fiind cel al Rusiei, care a interzis în urmă cu câteva zile importurile de oi și capre din Romania.

Deplasările de animale și sacrificările în abatoare au fost sistate

În Grecia, peste micilor rumegătoare, adică a caprinelor și ovinelor, a luat mari proporții. Până acum, au fost identificate focare de animale infectate în Thessalia, Corint, Attica și Creta, în timp ce serviciile din Macedonia Centrală și Epir au intrat, la rândul lor, în alertă, transmițând producătorilor să pună în aplicare cu strictețe instrucțiunile autorităților.

Deplasările și sacrificările de animale au fost interzise, iar controalele au fost extinse inclusiv la fabricile de brânzeturi. Producătorii amenință cu procese, presiunile asupra guvernului pentru despăgubiri cresc, iar fermierii sunt în pragul disperării… Potrivit unor estimări, această situație va continua până în luna septembrie, dacă totul va merge bine în ceea ce privește stabilirea trasabilității virusului și măsurile de izolare.

Cazurile de pestă se ridică până în prezent la peste 35 pe teritoriul Greciei. Conform datelor de până acum, s-au înregistrat cazuri în special în Thessalia, câte unul în Corint și Attica, două în Creta, îar în ultimele ore au fost adăugate alte noi cazuri înregistrate în Komotini și Drama. Desigur, aceste date se modifică pe măsură ce controalele avansează. Până în prezent, au fost omorâte peste 19.000 de animale.

În același timp, în Grecia a fost pusă la punct și este în desfășurare una dintre cele mai mari operațiuni de depistare a virusului și de aplicare a măsurilor, implicând sute de medici veterinari, precum și oficiali ai Ministerului Dezvoltării Rurale și Alimentației, regiuni și municipii. Este relevant că numai în Thessalia, imediat după izbucnirea pestei, au fost mobilizați 100 de medici veterinari care au verificat amănunțit toate unitățile. (…)

Cele două focare din România

Crescătorii de animale din Grecia s-au plâns că în ultimul timp au fost importate din România în jur de 5.000 de animale, fără a fi efectuate controalele necesare.

Primul focar de pestă a micilor rumegătoare a fost înregistrat în România la data 15 iulie, cel puțin conform autorităților locale. În prezent, au fost deja înregistrate 11 cazuri, potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor.

Primul focar major de ciumă a micilor rumegătoare a fost confirmat într-o fermă din județul Timiș unde peste 11.000 de oi au fost eutanasiate într-o turmă din satul Jamou Mare. Inspectorii Direcției de Sănătate Veterinară și Siguranța Alimentelor au înființat o zonă de siguranță de 25 km în jurul zonei, iar autoritățile locale susțin că au oprit răspândirea virusului.

Ultimele date arată, de asemenea, focare în regiunea Tulcea, din estul României, unde a fost confirmată ciuma micilor rumegătoare. Zona reprezintă o stație de îngrășare a mielilor pentru export și comerț intracomunitar, așa că o răspândire în această zonă ar putea umple cu animale bolnave multe țări.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

După cum explică experții din Grecia, animalele sunt aduse chipurile pentru îngrășare, stau câteva zile în staule, obțin certificarea de creștere autohtonă și pleacă la abator, iar de acolo la punctele de desfacere pe piață. Până acum, această procedură a implicat animale nou-născute sau de câteva zile, la care riscul de transmitere zoonotică rămâne scăzut.

Anul acesta însă necesitatea refacerii efectivelor de animale, dupa inundațiile catastrofale de anul trecut din Thessalia, i-a determinat pe unii comercianți de animale să se orienteze spre animale mai mari pentru a-și acoperi nevoile, însă aceste animale nu prezintă acelasi grad de imunitate ca cele mici și astfel au adus în Grecia pesta micilor rumegătoare. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Actriţa Meg Ryan va fi recompensată cu premiul onorific la a 30-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo

Actriţa Meg Ryan va fi recompensată cu premiul onorific la a 30-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo Actriţa Meg Ryan va primi...

Hugo Boss şi-a vândut afacerea din Rusia

Hugo Boss şi-a vândut afacerea din Rusia Hugo Boss şi-a vândut afacerea din Rusia partenerului Stockmann, a anunţat luni brandul german de lux, fără a...

TikTok retrage definitiv programul său de recompense ‘Lite’ din Uniunea Europeană

TikTok retrage definitiv programul său de recompense 'Lite' din Uniunea Europeană Reţeaua de socializare TikTok, deţinută de compania chineză ByteDance, a acceptat să retragă...

Taxele locale pentru anul 2024 în municipiul Chișinău se aplică din 26 iulie

Taxele locale pentru anul 2024 în municipiul Chișinău se aplică din 26 iulie Taxele locale pentru anul 2024, aprobate recent de către Consiliul municipal Chișinău,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.