Crește numărul infecţiilor entero-virale la copiii din R.Moldova

Publicat:

Crește numărul infecţiilor entero-virale la copiii din R.Moldova

Medicii trag un semnal de alarmă si anunță că, în ultimele două luni, a crescut de trei ori numărul infecţiilor entero-virale la copiii din Republica Moldova. Scăldatul în lacuri sau piscine cu apă contaminată favorizează răspândirea virusului iar specialiştii ne îndeamnă să acordăm o mai atenţie igienii.

Enteroviroza este o infectie intestinală care se manifestă cu diaree apoasă, crampe abdominale, greață, vărsături si uneori febră. Marina Coc are doi copii de 4 ani şi un an şi 7 luni ce sunt internaţi la Spitalul de Boli Contagioase de Copii din Chişinău, potrivit tvrmoldova.md.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

La spital sunt internaţi acum 20 de copii iar la Centrele Medicilor de Familie, se depistează câte două-trei cazuri pe zi de enteroviroze la copii.

MIRONOV TATIANA, medic infecţionist: „Multe persoane se adună în jurul apei, la iazuri, bazine, piscine şi acolo este foarte uşor să te contaminezi pentru că se transmite uşor prin secreţiile nazale, prin materiile fecale. Respectiv apa contaminată poate uşor transmite şi celorlalţi. Formele mai grave poate să dureze şi mai mult de 7 zile în dependenţă de gravitatea bolii”.

VERONICA ARDELEAN, medic pediatru: „Dacă atingem suprafeţe fluide contaminate şi ducem mână la ochi sau gură, atunci probabilitatea să ne infectăm cu enteroviroză este destul de mare. Afectează preponderent copiii cu vârsta între 3 şi 10 ani, în unele cazuri chiar şi sugarii”.

ION BÎRCĂ, şef secţie supraveghere epidemiologică, ANSP: „Putem spune că avem o creştere de 2,67 de ori a cazurilor de infecţii enterovirale adică mă refer la primele luni ale anului curent faţă de anul trecut. Dacă ne referim numai pentru luna iunie 2024 adică avem 390 de cazuri raportate pentru luna mai avem 118”.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Medicii îndeamnă populaţia, în special părinţii cu copii, să evite colectivităţile, să respecte igiena mâinilor și un regim alimentar sănătos.

Contactul cu apa contaminată trebuie evitat iar legumele şi fructele trebuie bine spălate. În cazul apariţiei primelor simptomelor,  pacienții trebuie să se adreseze de urgenţă la medic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O infecție fungică încă necunoscută a făcut primele victime: Este ‘nemaiîntâlnită la om’

O infecție fungică încă necunoscută a făcut primele victime: Este 'nemaiîntâlnită la om' O ciupercă patogenă necunoscută anterior, capabilă să infecteze oamenii, a fost descoperită...

‘Schimbarea aici și acum’, sloganul Nataliei Morari în cursa prezidențială: Moldova are nevoie de schimbări adevărate, radicale

'Schimbarea aici și acum', sloganul Nataliei Morari în cursa prezidențială: Moldova are nevoie de schimbări adevărate, radicale „Schimbarea aici și acum” – este sloganul de...

Deciziile summitului NATO, importante și pentru R.Moldova

Deciziile summitului NATO, importante și pentru R.Moldova Summitul NATO de la Washington a demonstrat unitatea și puterea Alianței Nord-Atlantice, chiar dacă războiul brutal de agresiune...

Grapini: Șoșoacă nu a făcut decât să strice imaginea României

Grapini: Șoșoacă nu a făcut decât să strice imaginea României Europarlamentarul Maria Grapini, aflată la al treilea mandat, a declarat joi, la Antena 3, că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.