Creşte numărul victimelor accidentelor rutiere

Publicat:

Creşte numărul victimelor accidentelor rutiere

Creşte numărul victimelor accidentelor rutiere, în Republica Moldova. De la începutul anului, s-au produs peste 1100 de tragedii, în care şi-au pierdut viaţa peste 110 oameni, cu 10 la sută mai mulţi faţă de perioada similară a lui 2023. Topul negru e condus de raioanele Orhei, Teleneşti şi Sângerei.

Şi în acest an, 30 la sută dintre accidentele rutiere au avut loc din cauza vitezei excesive. Raionul Orhei e primul în lista tragediilor de pe şosele. Dacă e să facem o comparaţie cu perioada ianuarie-iulie 2023, aici, numărul accidentelor s-a dublat, potrivit tvrmoldova.md.


Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „În raionul Orhei s-au produs 60 de accidente rutiere, soldate cu 12 morți și 105 persoane rănite. O bună parte dintre tragedii au avut loc chiar pe drumul național Chişinău-Orhei-Bălţi. Doar în această intersecție de lângă satul Ivancea au avut loc 5 accidente – un om a murit și doi au fost răniți”.

GRIGORE GUZUN, şeful adjunct, INSP: „Condiţiile de a şofa sunt bune. Iarăşi ne întoarcem înapoi la cauzele accidentelor rutiere: viteza excesivă, neacordarea trecerii pietonilor şi neacordarea trecerii altor vehicule. Astea sunt cauzele care duc la accidenţă. De asta avem şi creştere pe raionul Orhei, fiindcă în afară de drumul principal R-6: Chişinău-Orhei-Bălţi, care e un drum foarte aglomerat”.

Echipa noastră de filmare a mers drumul naţional Chişinău-Orhei-Bălţi, care tranzitează localitatea Peresecina, una extrem de aglomerată. Această femeie ne-a spus că acum doi ani a fost lovită de o maşină chiar pe trecerea de pietoni.

„Tare greu pe traseul nostru. Deja ne-am deprins. Mă ducem la magazin, unul îmi zice să stau, altul m-a lovit. M-a dus la spital”.

Femeia susţine că deseori şoferii ajung cu maşinile în gospodăriile de la marginea şoselei.

„ – Merg cu viteză excesivă? – Da, da. După cum îi vedeţi. Chiar la casa asta de lângă fântână, a intrat cu maşina în ogradă. Ar fi bine să fie o stradă prin afara satului şi să ocolească puţin satul, să nu fie o problemă pentru casele de pe marginea drumului. Sunt multe accidente în această parte de traseu. – Din ce cauză credeţi că se întâmplă aceste accidente? – Viteza. Viteza”.

Oamenii legii spun că pe lângă regulile circulaţiei rutiere, care ar trebui respectate de şoferi, e nevoie de îmbunătăţirea infrastructurii drumurilor din localităţile cu trafic aglomerat.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

GRIGORE GUZUN, şeful adjunct, INSP: „În localităţi, în primul rând, ar trebui de pus parapeturile de delimitare pe benzi, parapeturi care ar delimita trotuarul de partea carosabilului şi fluxul de persoane şi maşini să fie controlat, fie prin semafoare, fie prin sistemele de dirijare din regulamentul circulaţiei rutiere.Derapările, de obicei, apar în afara localităţilor, unde conducătorii auto accelerează. Tamponările, da, sunt în localităţi”.

Unul dintre recentele accidente tragice a avut loc în data de 10 august, în care şi-au pierdut viaţa cinci persoane, iar mai mulţi copii au ajuns la spital. Nenorocirea a avut loc pe drumul Chişinău-Bălţi-Criva, în apropierea satului Codreancă, raionul Străşeni. Şoferul care s-ar face vinovat avea permisul suspendat, iar anterior a urcat în stare de ebrietate avansată la volan. Procurorii cer 30 de zile de arest în penitenciar pentru acesta. Demersul va fi examinat mâine, la Judecătoria Străşeni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atleta olimpică Rebecca Cheptegei a murit la patru zile după ce a fost incendiată de iubitul ei

Atleta olimpică Rebecca Cheptegei a murit la patru zile după ce a fost incendiată de iubitul ei Atleta olimpică din Uganda, Rebecca Cheptegei, a murit...

Testamentul actorului Alain Delon a fost trimis celor trei copii ai săi

Testamentul actorului Alain Delon a fost trimis celor trei copii ai săi La aproape o lună de la moartea lui Alain Delon, testamentul actorului a...

Un bărbat din Franța și-a drogat soția timp de 10 ani pentru ca zeci de străini să o violeze

Un bărbat din Franța și-a drogat soția timp de 10 ani pentru ca zeci de străini să o violeze O femeie din Franța, victimă a...

Producătorii elvețieni de ceasuri cer ajutor de stat pe fondul declinului sectorului luxului, un indicator al stării economiei globale

Producătorii elvețieni de ceasuri cer ajutor de stat pe fondul declinului sectorului luxului, un indicator al stării economiei globale Producătorii elvețieni de ceasuri de lux...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.