Creștere alarmantă a problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor

Publicat:

Creștere alarmantă a problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor

Specialiștii avertizează că există o creștere „alarmantă” a problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor în fața unor provocări „fără precedent”. Locurile de muncă nesigure, criza climatică și rețelele de socializare conduc la un declin „periculos”, potrivit cercetării.

„Există o nevoie urgentă de a aborda acești factori determinanți și de a îmbunătăți tratamentele de sănătate mintală pentru a stopa ratele de deces prematur, invaliditate și potențial pierdut, care au crescut în ultimele două decenii”, potrivit Comisiei de psihiatrie The Lancet privind sănătatea mintală a tinerilor, citată de The Guardian.


Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Publicată miercuri, 14 august, lucrarea a fost condusă de directorul executiv al Centrului de Excelență Orygen din Australia în domeniul sănătății mintale a tinerilor, prof. psihiatru Patrick McGorry, care a declarat că „aceasta este cea mai gravă problemă de sănătate publică pe care o avem”, potrivit stiripesurse.

„Dacă deteriorarea rapidă a sănătății s-ar produce în orice alt domeniu al sănătății, cum ar fi diabetul sau cancerul, guvernele ar lua măsuri drastice”, spus prof. psihiatru Patrick McGorry.

În timp ce bolile mintale reprezintă cel puțin 45 % din povara globală a bolilor la persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani, doar 2 % din bugetele globale pentru sănătate sunt dedicate asistenței medicale mintale, a constatat raportul.

Chiar și în cele mai bogate țări, mai puțin de jumătate din nevoi sunt abordate, se arată în raport. Există „o ambivalență pe care societatea o manifestă adesea față de tineri și față de nevoile lor”, a spus McGorry.

Care sunt factorii de stres

Potrivit unui studiu, vizionarea a doar câteva minute de conținut TikTok poate avea un impact negativ asupra imaginii corporale a unei femei.

Potrivit specialistului, în multe țări, prețul mediu al unei case este de câteva ori mai mare decât salariul mediu anual. În plus, rețelele sociale și platformele digitale slab reglementate, care conduc la polarizarea politică, îi fac pe tineri să se simtă din ce în ce mai izolați.

Există atât de multe lucruri dăunătoare care se întâmplă pe platformele pentru care sunt responsabili titanii tehnologiei, iar aceștia sunt complet o lege în sine. (…)Nu tinerii sunt problema. Ar trebui să facem din [mediul digital] un loc sigur în care să te afli”, explică psihiatrul.

O tânără de 23 de ani care consiliază Orygen cu privire la strategiile sale pentru tineri, care a dorit să fie identificată doar ca Li, a declarat că a fost expusă pentru prima dată pornografiei online când avea doar 12 ani și că acest lucru a avut un impact devastator și de durată asupra stimei de sine și a imaginii sale corporale.

Documentul comisiei, al cărui coautor sunt psihiatrii, psihologii, cercetătorii și tinerii, descrie modul în care tinerii sunt cei mai mari utilizatori ai internetului, adesea „constant„ online, iar acest lucru are potențialul de a dăuna și pune în pericol sănătatea mintală.

O analiză condusă de King’s College din Londra recunoaște că o mare parte din dovezile care stau la baza raportului comisiei provin din țări cu venituri ridicate, ceea ce este problematic, deoarece 90% dintre copii și adolescenți trăiesc în țări cu venituri mici și medii, care „au cea mai mare povară a bolilor mintale”.

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

În țările cu venituri mici și medii, nivelul nevoii nesatisfăcute de servicii de sănătate mintală poate ajunge aproape de 100%, a declarat purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Carla Drysdale.

„Toate țările, indiferent de constrângerile de resurse, pot lua măsuri pentru a îmbunătăți prevenirea și îngrijirea sănătății mintale pentru tineri”, a spus specialistul.

Sinuciderea este principala cauză de deces în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani în Australia, între 15 și 19 ani în Noua Zeelandă și între 15 și 39 de ani în India.

Un psihiatru pentru copii și tineri care nu a fost implicat în raportul comisiei, Dr. Paul Denborough, a descris lucrarea Lancet ca fiind „exactă, în sensul că o societate în care există o mai mare inegalitate și marginalizare este foarte distructivă”.

Totodată, Dr. Denborough a declarat că este important să se recunoască factorii multipli de stres cu care se confruntă tinerii și să se abordeze cauzele profunde ale acestei suferințe, mai degrabă decât să se eticheteze automat tinerii cu o boală mintală.

„Inegalitatea, lipsa de locuințe la prețuri accesibile, locurile de muncă nesigure și politicile care conduc la acestea sunt adesea cauza principală”, a încheiat expertul.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O metodă bazată pe AI pentru identificarea pacienţilor cu risc de embolie pulmonară, dezvoltată de cercetători israelieni

O metodă bazată pe AI pentru identificarea pacienţilor cu risc de embolie pulmonară, dezvoltată de cercetători israelieni O echipă de cercetători israelieni a utilizat inteligenţa...

În interiorul depozitului secret al Titanicului. Artefactele prețioase recuperate din celebrul vapor scufundat

În interiorul depozitului secret al Titanicului. Artefactele prețioase recuperate din celebrul vapor scufundat Jurnaliștii BBC au vizitat depozitul secret în care sunt ținute artefactele prețioase...

Mars ar putea plăti aproape 30 miliarde de dolari pentru preluarea Kellanova (Reuters)

Mars ar putea plăti aproape 30 miliarde de dolari pentru preluarea Kellanova (Reuters) Producătorul de dulciuri Mars, care deţine mărcile M&M şi Snickers, este aproape...

S-a ridicat nivelul de alertă în Europa, din cauza virusului mpox: Se răspândește cu viteză

S-a ridicat nivelul de alertă în Europa, din cauza virusului mpox: Se răspândește cu viteză Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a ridicat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.