X

Creştere spectaculoasă în sondaje a preşedintelui sud-coreean

Popularitatea preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in a înregistrat o creştere în această săptămână, marcată de o acoperire mediatică intensă a vizitei sale la Phenian, potrivit unui sondaj publicat vineri, relatează AFP, potrivit agerpres.

Anterior, liderul de centru-stânga se afla în scădere în sondaje din cauza ratei şomajului care a înregistrat o creştere la nivel naţional.

Citeşte şi: Incident armat la o ceremonie funerară din New York. Cel puţin şapte oameni au fost împuşcaţi

Însă, potrivit unui sondaj Gallup Korea, realizat în rândul a 1.000 de persoane, 61% dintre sud-coreeni au afirmat că aprobă acţiunile preşedintelui, cu 11% mai mult decât în urmă cu o săptămână.

Această creştere poate fi interpretată ca “un efect al celui de-al treilea summit intercoreean desfăşurat la Phenian”, potrivit Gallup Korea.

Numărul celor care dezaprobă acţiunea şefului statului a scăzut cu nouă puncte procentuale la 30%, potrivit sondajului, a cărui marjă de eroare este de plus/minus 3,1 puncte procentuale.

Situaţia din Peninsula Coreeană cunoaşte o remarcabilă detensionare de la începutul anului, lucru confirmat în această săptămână de vizita preşedintelui Moon Jae-in la Phenian.

Citeşte şi: Avioane de vânătoare britanice şi franceze,mobilizate pentru interceptarea unor aeronave ruse deasupra Mării Nordului

Cu această ocazie, liderul nord-coreean Kim Jong Un şi-a anunţat miercuri decizia privind finalizarea dezmembrării deja anunţate a sitului de testare a motoarelor de rachetă de la Tongchang-ri, în prezenţa inspectorilor americani şi internaţionali, precum şi propunerea unei “dezmembrări permanente a tuturor instalaţiilor de la Yongbyon în prezenţa inspectorilor americani şi a Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică”.

Washingtonul a salutat “angajamentele importante” luate de Coreea de Nord la summitul intercoreean de la Phenian şi s-a arătat gata să reia “imediat” negocierile în vederea unei “denuclearizări rapide” care ar urma să se finalizeze “până în ianuarie 2021”.

Potrivit unui sondaj Realmeter, 71,6% dintre cei chestionaţi au aprobat rezultatul summitului, în timp ce 22,1% au avut o opinie negativă.

Tags: Coreea de NordCoreea de SudKim Jong UnMoon Jae-in
Categorii: Știrile zilei