Creşterea numărului de infectări cu covid este legată strâns de incendiile de vegetaţie şi fumul emis de acestea

Publicat:

Sezonul record de incendii din 2020 a ars milioane de acri, forțând evacuarea a sute de mii de oameni și costând miliarde de dolari în pierderi asigurate.

Dar pagubele nu s-au oprit aici, relatează USA Today.


Un studiu, publicat vineri în revista Science Advances, evaluat de colegi, spune că mii de cazuri COVID-19 și sute de decese în statul California, Oregon și Washington din martie până în decembrie 2020 pot fi legate de fumul de incendiu.

Cercetătorii de la Harvard T.H. Școala de sănătate publică Chan a folosit un model statistic pentru a măsura legătura dintre nivelurile ridicate de poluare a particulelor fine, sau PM2.5, produse de incendii și numărul de cazuri și decese COVID-19 în 92 de ţinuturi.

Au descoperit o creștere zilnică de 10 micrograme în PM2,5 pe metru cub de aer timp de 28 de zile, fiind asociată cu o creștere de 11,7% a cazurilor de COVID-19 și o creștere cu 8,4% a decesului. În cele trei state studiate, cercetătorii au determinat aproape 19.700 de cazuri de COVID-19, iar 750 de decese au fost atribuite creșterilor zilnice ale PM2.5 cauzate de incendii.

„Anul 2020 a adus provocări de neimaginat în sănătatea publică, odată cu convergența pandemiei COVID-19 și a incendiilor în vestul Statelor Unite”, a declarat autorul principal Francesca Dominici, profesor de biostatistică, populație și știința datelor la Harvard Chan School. „Schimbările climatice – care cresc frecvența și intensitatea incendiilor – și pandemia sunt o combinație dezastruoasă.”

Cazurile COVID-19 au avut cea mai mare creștere în ţinutul Sonoma, California și ţinuturile Whitman, Washington – 65,3% și respectiv 71,6% – locurile de desfăşurare a incendiilor Glass Fire și Babb-Malden Fire.

Glass Fire a ars mai mult de 67.000 de acri în Napa și Sonoma în 2020, potrivit Cal Fire, agenția de stingere a incendiilor din stat. Incendiul Babb-Malden a ars mai mult de 15.000 de acri în Whitman, a informat KING-TV.

Nivelurile ridicate de PM2.5 au fost asociate cu o serie de rezultate negative asupra sănătății, inclusiv moartea prematură, astmul bronșic, bolile pulmonare obstructive cronice și alte boli respiratorii. Alte studii au descoperit o legătură între expunerea pe termen scurt și lung la cazurile de PM2,5 și COVID-19 și decese.

„Această particulă este suficient de mică pentru a se înmulți în plămâni într-un mod care o stabilește pentru orice boală respiratorie”, a spus dr. Len Horovitz, specialist pulmonar la spitalul Lenox Hill din New York City. „Poate să pătrundă peste epiteliu și să creeze inflamații. Este un cadru pentru exacerbarea oricărei boli respiratorii, inclusiv COVID. ”

Fumul de incendii poate compromite temporar sistemul imunitar, a spus dr. Kari Nadeau, directorul Centrului pentru Alergii și Astm Sean N. Parker, de la Universitatea Stanford.

„Când respirați fum, acele particule intră în plămâni … acestea pot intra în fluxul sanguin și vă afectează sistemul imunitar”, a spus ea. „COVID vă afectează sistemul imunitar, plămânii și vasele de sânge. Așadar, veți fi dublat în direcționarea acestor organe într-un mod foarte patologic. Este ca o dublă lovitură “.

Deși daunele sunt de obicei reversibile, a spus Nadeau, poate deveni permanentă la rezidenții care au trăit de zeci de ani în mediul în care incendiile sălbatice sunt frecvente și au fost expuse în mod repetat la niveluri ridicate de PM2,5.

Nu doar americanii din vestul SUA sunt afectați de fumul incendiilor. Un videoclip prin satelit publicat de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică în iulie arată cum fumul produs în vest a acoperit o mare parte din continentul nord-american.

Sezonul de incendii din acest an este pe ritmul cursei din 2020. Începând cu 12 august, 6.272 incendii din California au ars aproximativ 1.432 mile pătrate, potrivit Cal Fire.

Experții din domeniul sănătății își fac griji că incendiile ar putea duce la o nouă creștere a cazurilor de coronavirus în acest an. Americanii nevaccinați reprezintă mai mult de 90% din spitalizările cu COVID-19 și, dacă apărarea corpului este slăbită și mai mult de fum, au șanse mici împotriva variantei delta extrem de contagioase.

Aceștia îi îndeamnă pe americani să nu se protejeze numai de COVID-19, ci și de fumul de incendiu, rămânând în interior și purtând măști N95 care ajută la blocarea PM2.5.

„Trebuie să încercăm să prevenim incendiile și trebuie să prevenim COVID și, din fericire, avem aceste cunoștințe în mâinile noastre”, a spus Nadeau. „Trebuie doar să facem ceva acționabil în acest sens.”

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reducerea consumului de carne procesată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate

Reducerea consumului de carne procesată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate Reducerea consumului de carne procesată cu aproximativ o treime ar putea preveni peste...

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de ‘agățat’

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de 'agățat' Nici flirtul nu mai este ce era cândva. În era...

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Cooperarea moldo-comunitară în vederea consolidării sistemului național de sănătate, precum și evoluțiile pe...

Maia Sandu, întrevedere cu comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Maia Sandu, întrevedere cu comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Președinta Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.