X

Creşterea preţului la ceapă îi lasă pe indieni cu lacrimi în ochi

După ce preţurile la ceapă în India au crescut de zece ori în acest an, Mukesh Thoke, un proprietar de restaurant de la periferia Mumbai-ului, se confruntă cu o dilemă, să crească preţurile sau să îşi reducă marjele de profit?, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Larg utilizată în bucătăria indiană, ceapa a atins un preţ record de 200 de rupii (2,79 dolari) pe kilogram în unele oraşe din India, după ce ploile neobişnuite au distrus recoltele, ceea ce a declanşat proteste la nivel naţional, interpelări în Parlament şi furturi de ceapă.

Citește și : Parlamentul lui Viktor Orban aprobă legea care CENZUREAZĂ teatrele din Ungaria

“Oamenii vin în restaurantul nostru pentru mâncarea non-vegetariană care necesită foarte multă ceapă. Nu putem să reducem cantitatea de ceapă utilizată pentru că asta ar schimba gustul mâncării”, spune Thoke, care în prezent cheltuie 22.000 de rupii (307 dolari) în fiecare săptămână pentru cumpărarea de ceapă, în creştere faţă de 2.500 de rupii pe săptămână la începutul anului.

Unii analişti cred că tocmai creşterea preţului la ceapă a jucat un rol direct în decizia surprinzătoare de menţinere a dobânzilor adoptată săptămâna trecută de Banca Centrală din India. “Îi sfătuim pe investitori să urmărească preţurile la ceapă deoarece ar putea oferi un indiciu cu privire la următoarea decizie de reducerea a costului creditului”, au subliniat analiştii de la BofA Securities.

În condiţiile în care săptămâna trecută ministrul de Finanţe, Nirmala Sitharaman, a fost chemat de parlamentari să răspundă la interpelări, Guvernul de la New Delhi a decis nu doar să interzică exporturile de ceapă dar şi să importe în regim de urgenţă ceapă din ţări precum Turcia şi Egipt. Însă, aceste măsuri nu au dus la scăderea preţurilor la ceapă, care în prezent este mai scumpă decât merele sau rodiile.

Spre deosebire de Thoke, alţi proprietari de restaurante au început să utilizeze mai puţin ceapă sau să folosească substituenţi precum varza. “Nu ne mai putem permite. În mod clar am redus cantitatea de ceapă pe care o utilizăm”, spune Nagarajan D., proprietarul lanţului de restaurante Sendhoor Cafe.

Citește și : COP25 intră în linie dreaptă şi intensifică lucrările aproape de sfârşit

Chiar şi gospodăriile obişnuite sunt forţate să îşi modifice dieta. “Nu ne putem permite să cheltuim 150 de rupii sau mai mult pentru un kilogram de ceapă. Guvernul ar trebui să facă ceva pentru a coborî preţurile”, spune Parvati Patil, o gospodină din Mumbai.

Creşterea preţurilor a forţat unele autorităţi locale să înceapă să vândă ceapă la preţuri subvenţionate, la fel ca şi în cazul unor cereale precum grâul sau orezul. “Chiar şi cei care încetaseră de mult să mai cumpere alimente din sistemul public de distribuţie au început acum să stea la coadă pentru ceapă”, a dezvăluit un oficial din statul Bengalul de Vest care se confruntă cu problema cozilor lungi de cumpărători interesaţi să cumpere ceapă la preţuri subvenţionate.

Tags: ceapăIndiaMumbaiparlamentrestaurant
Categorii: Știrile zilei