Creșterea prețurilor la energie în Germania obligă guvernul să promită ajutoare

Publicat:

– Inflația din Germania a rămas aproape de maximele de mai multe decenii la sfârșitul anului trecut, obligând guvernul să promită ajutoare pentru gospodăriile mai sărace, în timp ce prețurile la energie au continuat să crească cu rate de două cifre, relatează Financial Times , informează mediafax.

Ritmul anual de creștere a prețurilor în Germania a fost de 5,7% în decembrie, în scădere ușoară de la 6% în noiembrie, care a fost cel mai ridicat nivel de la începutul anilor 1990.


Citește și : Amenzi usturătoare pentru italienii care nu respectă noile măsuri antiepidemice

Prețurile energiei în Germania au fost cu 18,3% mai mari decât în anul precedent.

Christian Lindner, ministrul de finanțe al Germaniei, a declarat că noul guvern ia în considerare posibilitatea de a oferi ajutor financiar pentru a compensa creșterea costurilor de încălzire pentru gospodăriile mai sărace în această iarnă.

“Trebuie să facem ceva”, a declarat Lindner la o reuniune a partidului său, Partidul Liber Democrat, la Stuttgart. “Promit că, cu mijloacele pe care le am la dispoziție, vom oferi un astfel de sprijin bazat pe solidaritate pentru oamenii care sunt deosebit de afectați.”

Franța, Spania și Italia s-au angajat deja să ia măsuri similare.

Spirala prețurilor este un subiect sensibil în Germania, care este încă bântuită de hiperinflația din anii 1920 și 1940, care a șters economiile majorității oamenilor.

Economiștii se așteaptă ca inflația germană să se estompeze în acest an, pe măsură ce efectul reducerii temporare a taxei pe vânzări, determinată de pandemie, dispare din date. Acest lucru ar trebui să reducă automat cu aproximativ 1 punct procentual creșterea globală a prețurilor începând cu luna ianuarie, estimează aceștia.

Prețurile europene angro la gazele naturale aproape s-au dublat, atingând niveluri record în perioada premergătoare Crăciunului, și au sărit din nou în această săptămână, după ce livrările din Rusia au încetinit. Blocajele din lanțul global de aprovizionare au provocat, de asemenea, întârzieri și costuri mai mari pentru producători, ceea ce a dus la creșterea prețului multor bunuri de consum.

Citește și : ‘Oricare ar fi soluţia privind Ucraina, ea trebuie să nu ocolească Europa’

Prețurile alimentelor au crescut cu 6%, prețurile serviciilor au crescut cu 3,1%, iar chiriile au crescut cu 1,4%.

Pe parcursul anului trecut, inflația germană a fost în medie de 3,1%, cel mai ridicat nivel din 1993 și în creștere de la 0,5% în anul precedent, când pandemia a provocat o recesiune profundă. Bundesbank și-a majorat recent prognoza de inflație pentru 2022 de la 1,8 la 3,6%.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.