X

Cristian-Leon Țurcanu: România este pregătită să sprijine R.Moldova în domeniul energetic

Cristian-Leon Țurcanu: România este pregătită să sprijine R.Moldova în domeniul energetic

România este pregătită să sprijine Republica Moldova atât în domeniul asigurării aprovizionării cu gaze naturale, cât și cu energie electrică, dacă va fi necesar. Declarația a fost făcută de ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Energiei, Victor Parlicov, unde părțile au discutat despre cooperarea bilaterală moldo-română în domeniul energetic.

Potrivit Ministerului Energiei, Victor Parlicov a mulțumit României pentru asistența constantă și disponibilitatea de a sprijini Republica Moldova și în această iarnă, subliniind că Republica Moldova își păstrează în România stocurile de rezervă de gaze naturale pentru sezonul rece, iar energia electrică neacoperită de producția locală este cumpărată tot de pe piața românească, potrivit infomarket.md.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Ministrul Energiei a reiterat importanța finalizării în timp util a conexiunilor electrice între cele două țări, ceea ce va spori securitatea energetică a Republicii Moldova și va asigura o conexiune fizică la piața energetică europeană.

Părțile s-au referit la construcția liniilor de transport de înaltă tensiune Vulcănești-Chisinh, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutina, finalizarea ultimei linii de transport fiind programată pentru anul 2029. De asemenea, părțile au trecut în revistă întreaga gamă de colaborări bilaterale în sectorul energetic.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Tags: Cristian-Leon ŢurcanuenergiegazeMoldovaRomania
Politică