X

Cristina Gherasimov: „Justiția este primul capitol de evaluare. Cu ea încep și se încheie negocierile de aderare”

Cristina Gherasimov: „Justiția este primul capitol de evaluare. Cu ea încep și se încheie negocierile de aderare”

Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia a făcut totalurile primei sale vizite de lucru la Bruxelles, de când a fost învestită în funcție.

Primul capitol cu care începe evaluare este justiția. „Cu ea încep și se încheie negocierile de aderare”, spune Cristina Gherasimov.

Vezi şi: Putin spune Occidentului că Rusia nu poate fi învinsă în Ucraina (VIDEO) – Stiripesurse.md

„De curățarea justiției, de existența unui stat de drept depinde cât de repede ne vom apropia de UE. Pentru că un stat european înseamnă un stat în care justiția funcționează, în care nimeni nu e mai presus decât legea și regulile sunt aceleași pentru toți. Exact aceasta ne dormi pentru R. Moldova europeană”, a declarat negociatoarea șefă a R. Moldova.

În perioada 21-22 februarie, viceprim-ministra se va întoarce la Bruxelles pentru a face prima analiză a legislației UE în domeniul justiției și drepturilor fundamentale.

Cristina Gherasimov: „Justiția este primul capitol de evaluare. Cu ea încep și se încheie negocierile de aderare”

„La 7 februarie am intrat în prima etapă de lucru tehnic pentru aderarea R. Moldova la UE. Avem cea mia profundă și apropiată relație cu UE din istoria modernă a țării. Această etapă reprezintă primul pas practic de transpunere a deciziei istorice a Consiliului European din luna decembrie a anului trecut și reprezintă evaluarea legislației naționale în raport cu cea comunitară. Un proces de durată, care necesită eforturi imense și expertiză specializată pe domenii foarte clare, împărțite în 33 de capitole.

În această etapă, urmează că comparăm legislația noastră cu cea a UE, să constatăm care sunt diferențele și să facem o evaluare a adaptărilor necesare legislației noastre. Această etapă a fost lansată la Bruxelles pe 7 februarie, unde am făcut cunoștință cu echipa Comisiei, cu care urmează să lucrăm în continuare. Ni s-au explicat care sunt următorii pași, calendarul întrevederilor urmează să fie expediat astăzi”, a explicat Gherasimov.

 

Tags: Cristina Gherasimov
Justiţie