Un critic virulent al lui Merkel va prelua fotoliul de premier al Bavariei

Publicat:

Deputaţii Uniunii Creştin-Sociale (CSU) germane în legislativul regional bavarez l-au desemnat pe actualul ministru de finanţe al landului, Markus Soeder (foto), drept candidat la funcţia de premier al Bavariei, transmit Reuters, dpa şi AFP, conform agerpres.

Liderul grupului parlamentar al CSU, Thomas Kreuzer, a declarat că deputaţii au decis să-l desemneze pe Soeder, un critic acerb al politicii cancelarului Angela Merkel în materie de refugiaţi, pentru a candida la postul de prim-ministru al landului la viitoarele alegeri din Bavaria, programate în 2018.


Citeşte şi: Opt persoane ARESTATE în ancheta ASASINĂRII jurnalistei malteze

O majoritate de delegaţi la întrunire a votat pentru înlocuirea actualului premier bavarez Horst Seehofer cu Soeder la începutul lui 2018, au declarat surse citate de dpa.

Viitorul lui Seehofer, un aliat al cancelarului Angela Merkel, a fost pus sub semnul întrebării după alegerile federale din septembrie, la care blocul conservator CDU-CSU a pierdut teren în faţa Alternativei pentru Germania (AfD, extrema dreaptă).

Confruntat cu o contestare internă, Seehofer (prim-ministru din 2008 al Bavariei, cel mai mare land german) a acceptat să-i lase locul principalului său rival din cadrul CSU, Markus Soeder, anunţându-şi intenţia de a părăsi şefia guvernului regional la începutul lui 2018.

Soeder va fi automat cap de listă al CSU la viitoarele alegeri regionale din toamnă. ‘Un nou capitol se deschide. Accept această misiune cu mult entuziasm’, a declarat presei Soeder după reuniunea cu deputaţii regionali ai formaţiunii.

Horst Seehofer mizează însă să rămână preşedinte al CSU şi, conform presei germane, ar putea obţine postul de ministru al planului naţional într-un viitor guvern al conservatorilor şi social-democraţilor.

Lui Horst Seehofer i s-a reproşat în partid că nu a reuşit să oprească ascensiunea Alternativei pentru Germania şi nu a influenţat suficient politica în materie de refugiaţi a cancelarului.

Citeşte şi: ÎNCEPE? Americanii trimit în Coreea sute de avioane militare. Nume de cod: ‘Vigilant Ace’ – VIDEO

Desemnarea lui Soeder ar putea complica eforturile cancelarului de a forma un guvern federal stabil cu Partidul Social-Democrat (SPD), după eşecul negocierilor purtate cu liberalii şi cu Verzii.

Politica privind imigraţia a constituit un subiect de divergenţe între conservatori, care trebuie să găsească un echilibru între cerinţa SPD de relaxare a regulilor de azil şi nevoia de a arăta opiniei publice că guvernul încearcă să limiteze numărul imigranţilor.

Markus Soeder a declarat că salută decizia lui Horst Seehofer de a rămâne lider al partidului, întrucât aceasta va ajuta la găsirea unei soluţii de ieşire din impasul politic de la Berlin.

O conferinţă de presă a lui Seehofer este aşteptată la ora 13:00 GMT.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.