Criza constituţională din Australia provoacă demisii în lanţ din parlament

Publicat:

Un al nouălea parlamentar australian a demisionat din parlament miercuri, după ce s-a descoperit că are dublă cetăţenie, cea mai recentă victimă într-o criză constituţională ce se extinde şi care a făcut deja guvernul să piardă majoritatea, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Demisia lui Skye Kakoschke-Moore, unul dintre cei trei senatori din echipa de centru-dreapta a lui Nick Xenophon, după dezvăluiri surpriză că este cetăţean britanic prin descendenţă, nu afectează poziţia guvernului în camera superioară.


Citeşte şi: Un avion militar american S-A PRĂBUŞIT în mare. La bord se aflau 11 persoane

“Sfatul lor a fost extrem de surprinzător pentru mine”, a declarat Kakoschke-Moore reporterilor la Adelaide, după ce ea a aflat de la ministerul de interne (Home Office) britanic că naşterea mamei sale în Singapore în 1957, la acea vreme colonie, o face britanică prin descendenţă.

Constituţia Australiei veche de 116 ani interzice persoanelor cu dublă cetăţenie să ocupe funcţii publice, în încercarea de a evita punerea sub semnul întrebării a loialităţii faţă de naţiune.

Criza probabil că va continua să se extindă în următoarele săptămâni în timp ce parlamentarii trebuie să-şi dovedească statutul.

Coaliţia de centru-dreapta la putere şi-a pierdut majoritatea de un singur loc în camera inferioară după ce viceprim-ministrul Barnaby Joyce a fost găsit neeligibil pentru funcţie şi expulzat de Înalta Curte. De atunci, alte demisii au continuat să slăbească această coaliţie.

Deţinerea dublei cetăţenii, într-o ţară unde mai mult de jumătate din populaţia de 24 de milioane de locuitori sunt fie ei înşişi născuţi în străinătate sau au un părinte cu acest statut, a intrat doar recent în centrul atenţiei, cu Înalta Curte adoptând o strictă interpretare a legii.

Citeşte şi: Imagini dramatice cu DEZERTAREA soldatului nord-coreean

Ca răspuns, prim-ministrul Malcolm Turnbull a cerut tuturor parlamentarilor să arate că respectă legile până la 5 decembrie.

Voturile din Senat în 2016 vor fi renumărate pentru a decide înlocuirea lui Kakoschke-Moore.

Alegerile stabilite pentru 2 şi 16 decembrie pentru înlocuirea lui Joyce şi a unui parlamentar din camera inferioară care a demisionat după ce s-a descoperit că era britanic par a fi cruciale pentru supravieţuirea guvernului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un copil a murit STRIVIT sub roţile unei maşini

Un copil a murit STRIVIT sub roţile unei maşini Tragicul eveniment rutier s-a petrecut într-o localitate din raionul Ștefan Vodă. Preliminar s-a stabilit că mașina de...

Berlinul oferă Moldovei un grant de 15 mln de euro

Berlinul oferă Moldovei un grant de 15 mln de euro Guvernul Germaniei oferă un grant de 15 milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii de apă...

Accident în buricul Capitalei: Un troleibuz plin cu pasageri a fost acroşat în trafic

Un troleibuz plin cu pasageri a fost acroşat în trafic Un accident cu implicarea unui troleibuz de pe ruta 22, dar și a unui automobil...

O baracă părăsită a luat foc în Capitală

O baracă părăsită a luat foc în Capitală În seara zilei de 03 iulie 2024 pompierii din capitală au fost solicitați la stingerea unui incendiu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.