X

Criza din Golf va lăsa urme “de durată” (emirul Qatarului)

Emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, a cerut marilor state din Golf să respecte “suveranitatea” ţării sale şi a avertizat că şi în situaţia în care crizele politice regionale sunt depăşite, acestea lasă urme “de durată”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Qatarul are de 17 luni un diferend grav cu Arabia Saudită şi trei dintre aliaţii acesteia care acuză micul, dar bogatul emirat în resurse de gaz, de colaborare cu grupuri islamiste, între care Frăţia Musulmană, precum şi de apropiere de Iran.

Citește și : Brexit: Miniştrii cabinetul May au nevoie de mai mult timp pentru a examina mecanismul ‘plasei de siguranţă’

Şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani a considerat ”într-adevăr regretabil” faptul că această criza a dezvăluit incapacitatea Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) ”de a-şi atinge obiectivele şi de a îndeplini aspiraţiile popoarelor” din regiune.

Potrivit responsabilului qatarez, acest lucru a slăbit CCG, al cărui rol regional şi internaţional a fost “marginalizat” din cauza disputelor diplomatice. El a cerut în mod special rivalilor săi regionali să nu “intervină” în problemele altor ţări.

“Securitatea şi stabilitatea statelor noastre din Golf şi a statelor arabe nu vor fi asigurate prin încercarea de a submina suveranitatea unor alte state sau de a interveni în problemele lor interne”, a declarat şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, într-un discurs anual rostit în faţa Consiliului Shura, un organism consultativ.

“Istoria ne învaţă că situaţiile de criză trec, dar că gestionarea lor necorespunzătoare lasă urme de durată”, a adăugat emirul Qatarului, lansând un apel la dialog.

La 5 iunie 2017, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul au rupt relaţiile diplomatice cu Qatarul şi au impus un embargou acestuia, care, la rândul său, a denunţat încercările de ”punere sub tutelă” a politicii sale externe şi chiar de “schimbare a regimului”.

Din CCG fac parte Arabia Saudită, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Omanul şi Qatarul. Kuweitul şi Omanul nu au rupt legăturile cu Qatarul. Kuweitul a încercat de mai multe ori medierea conflictului, dar fără succes.

Citește și : Amnesty International cere achitarea celor 11 activişti în domeniul drepturilor omului judecaţi pentru terorism în Turcia

În discursul său, şeicul Tamim a declarat de asemenea că în pofida crizei din Golf, emiratul va rămâne cel mai mare exportator mondial de gaz natural lichefiat şi că Doha a obţinut numeroase acorduri energetice, menţionând noi contracte cu China.

“Exporturile noastre de petrol şi gaz nu au fost afectate de embargou”, a adăugat el.

Emirul a admis că pregătirile pentru găzduirea Campionatului Mondial de Fotbal din 2022 în Qatar nu sunt “uşoare” din cauza situaţiei politice regionale, dar că Doha a furnizat “fondurile necesare” organizatorilor .

Şeicul Tamim, în vârstă de 38 de ani, la putere din 2013, a adresat de asemenea un avertisment populaţiei din Qatar, afirmând că bogăţia emiratului trebuie asociată cu valori etice şi morale. “Nivelul ridicat de trai trebuie să fie însoţit de dezvoltarea valorilor”, a spus el, adăugând că, dacă nu ar fi aşa, ar putea apărea o “stare de corupţie socială”.

Tags: CCGemirGolfqatarsuveranitateTamim bin Hamad al-Thani
Categorii: Sinteze