X

Criza din Venezuela: Crucea Roşie va distribui în următoarele 15 zile ajutor umanitar pentru 650.000 de persoane

Crucea Roşie va distribui în următoarele două săptămâni ajutor umanitar în Venezuela pentru 650.000 de persoane, a anunţat vineri, la Caracas, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, Francesco Rocca, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Estimăm că într-un termen de circa 15 zile vom fi pregătiţi să distribuim ajutorul (…). Sperăm că vom putea ajuta 650.000 de persoane într-o primă perioadă”, a declarat Francesco Rocca într-o conferinţă de presă.

Citește și : Comisia Europeană: „12 aprilie este noul 29 martie”

Francesco Rocca a subliniat că organizaţia sa va acţiona în acord cu propriile principii de “imparţialitate, neutralitate şi independenţă” şi “nu va accepta interferenţe din partea nimănui”.

În Venezuela, ţară ce trece prin grave penurii de alimente şi medicamente, distribuirea de ajutoare de urgenţă se află în centrul unui conflict major între liderul socialist al statului Nicolas Maduro şi liderul opoziţiei Juan Guaido (centru-dreapta), recunoscut drept preşedinte interimar de circa 50 de ţări.

La 23 februarie, adversarii lui Nicolas Maduro au încercat să facă să intre pe teritoriul Venezuelei ajutoarele umanitare trimise în special de SUA la cererea lui Juan Guaido. Preşedintele Maduro vedea în ele un prim pas pentru o intervenţie militară americană.

În final, camioanele încărcate cu aceste produse de primă necesitate au făcut cale întoarsă din cauza blocajului de la frontieră ordonat de guvern. Situaţia de la graniţă a degenerat: şapte persoane au fost ucise şi mai multe sute de persoane au fost rănite.

Francesco Rocca s-a declarat dispus să folosească aceste ajutoare acumulate la frontiera Venezuelei, de partea columbiană şi braziliană, însă doar urmând regulile instituţiei sale.

Citește și : Camera Comunelor a respins, pentru a treia oară, acordul Brexit

Circa 7 milioane de oameni (24% din populaţia venezueleană), au nevoie de ajutor umanitar, potrivit unui raport al ONU publicat joi, care arată că malnutriţia şi bolile sunt în creştere în această ţară în criză.

Tags: caracasCrucea RosieFrancesco RoccaJuan GuaidoNicolas MaduroSUAVenezuela
Categorii: Știrile zilei