X

Criza guvernamentală se prelungeşte în Suedia

Parlamentul Suediei a respins vineri moţiunea cu privire la crearea unei coaliţii guvernamentale formate din social-democraţi şi Verzi conduse de Stefan Lofven(foto), ceea ce prelungeşte criza politică de la Stockholm şi face tot mai probabilă convocarea unor alegeri anticipate, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Moţiunea a fost respinsă cu 200 de voturi contra şi 116 pentru.

Citeşte şi: Japonia dă undă verde pentru reluarea construcţiilor la o bază americană nedorită de localnici

Postul de premier este asigurat în prezent de social-democratul Stefan Lofven, care la 3 decembrie a primit un termen suplimentar pentru a încerca să formeze un nou guvern.

Lofven conduce un guvern interimar format din social-democraţi şi Verzi, după ce în septembrie guvernul său a căzut în urma votării unei moţiuni de cenzură. El a primit din nou propunerea de a forma noul guvern după ce parlamentul a respins în noiembrie tentativa liderului conservator Ulf Kristersson, care a încercat formarea unui executiv minoritar alcătuit din formaţiunea sa, Partidul Moderat, şi creştin-democraţi.

Citeşte şi: Trump face toate demersurile pentru blocarea accesului persoanelor transgen în armata americană

Alegerile parlamentare din 9 septembrie din Suedia au fost urmate de un blocaj politic între principalele două alianţe politice din Suedia, conduse de social-democraţi şi de conservatorii lui Kristersson. Niciunul din blocuri nu deţine o majoritate în parlamentul cu 349 de locuri, ceea ce complică formarea unui nou guvern.

Tags: guvernStefan LofvenStockholmSuediaUlf Kristersson
Categorii: Diaspora