Criză în Golf: Emisarul american Anthony Zinni a demisionat

Publicat:

Desemnat în 2017 de către Donald Trump pentru a încerca să găsească o soluţie la criza dintre Arabia Saudită şi Qatar, emisarul american Anthony Zinni şi-a anunţat marţi demisia, chiar în timp ce secretarul de stat american Mike Pompeo efectuează un turneu în regiune, informează AFP, potrivit agerpres.

General în rezervă, care şi-a reluat serviciul în vara anului 2017 la Departamentul de Stat, Zinni a explicat la postul de televiziune CBS că a renunţat la misiune ‘din cauza lipsei de dorinţă a liderilor regionali să accepte o mediere viabilă pe care am propus-o să o supervizăm sau să o facilităm’.


Citește și : SUA au emis noi sancţiuni împotriva Venezuelei

‘Misiunea generalului Zinni a fost de a ajuta la introducerea conceptului de Alianţă Strategică în Orientul Mijlociu şi de a începe discuţiile cu liderii din regiune în acest sens. Aceasta este în curs de desfăşurare datorită eforturilor sale’, a reacţionat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Palladino, în contextul deplasării lui Mike Pompeo la Amman (Iordania).

Or, potrivit CBS, Anthony Zinni consideră că misiunea sa este inutilă, întrucât alţi înalţi responsabili ai administraţiei Trump au fost mandataţi să promoveze această nouă alianţă, un fel de NATO arab pe care Washingtonul doreşte să o creeze pentru a contracara influenţa Iranului şiit în regiune.

Administraţia ‘va continua să ducă la bun sfârşit această misiune’, a spus Robert Palladino. ‘Generalul Zinni ne-a spus că rămâne la dispoziţia noastră în caz de nevoie’, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt, mulţumindu-i emisarului demisionar pentru servicii.

Fapt rar, Mike Pompeo urmează să viziteze în zilele următoarele, în cursul aceluiaşi turneu, şase ţări din cadrul Consiliului de Cooperare din Golf (CCG), afectat de diviziunile între Qatar, pe de o parte, şi Arabia Saudită, Bahrein şi Emiratele Arabe Unite (EAU), pe de altă parte, pentru a le îndemna să se unească în faţa Iranului, rival regional al Riadului.

Aceste trei ţări şi-au rupt relaţiile diplomatice cu Doha în 2017 şi i-au impus o blocadă economică, acuzând Qatarul de susţinerea grupărilor islamiste radicale şi reproşându-i şi o apropiere de Iran.

Doha neagă acuzaţiile de susţinere a grupărilor extremiste şi afirmă că adversarii săi încearcă să plaseze politica sa externă sub tutela lor.

Citește și : Vulcanul Manam din Papua Noua Guinee a erupt

Această dispută a împiedicat desfăşurarea unui summit pe care Washingtonul spera să-l organizeze cu ţările membre CCG în 2018 în SUA. Înaintea turneului lui Mike Pompeo în regiunea Orientului Mijlociu şi în Golf, Departamentul de Stat şi-a exprimat speranţa că acest summit va putea fi organizat în acest an.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Strangulată în Marea Neagră – Rusia poartă un război naval teribil, care îi zădărnicește ambițiile de mare putere

Strangulată în Marea Neagră - Rusia poartă un război naval teribil, care îi zădărnicește ambițiile de mare putere Conflictul în curs dintre Rusia și Ucraina...

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.