X

Criza politică din Irak se acutizează. Premierul desemnat RENUNŢĂ să formeze un guvern!

Premierul irakian desemnat Mohammed Allawi (foto) a anunţat duminica aceasta că renunţă să formeze un guvern, cufundând şi mai mult în incertitudine ţara deja aflată în criză, informează luni AFP, potrivit agerpres.

După această retragere, preşedintele republicii, Barham Saleh, are la dispoziţie 15 zile pentru a propune un candidat care să formeze viitorul guvern. De data aceasta va alege el singur candidatul, fără a cere avizul marilor blocuri parlamentare după cum îl obliga Constituţia atunci când l-a desemnat pe Allawi.

Citeşte şi: Luare de OSTATICI într-un mall din Filipine! Cel puţin un om a fost rănit

Allawi a anunţat că renunţă în timpul unei alocuţiuni televizate. Înainta de aceasta, el a denunţat într-o scrisoare adresată lui Saleh “partidele care nu negociază decât pentru propriile lor interese, fără niciun respect pentru cauza naţională”.

După ce premierul Adel Abdel Mahdi a demisionat în decembrie, Irakul s-a cufundat într-o perioadă de incertitudine juridică. Constituţia nu prevede în niciun fel demisia premierului şi acest lucru nu se întâmplase până atunci.

Incapacitatea candidatului desemnat printr-un consens între partide de a obţine încrederea Parlamentului – care de două ori nu a reuşit să întrunească cvorumul – este de asemenea fără precedent. Prin urmare, nu este clar ce procedură va fi aplicată şi în ce termen.

Duminică, pentru a treia oară într-o săptămână, deputaţii au respins termenul limită pentru votul de încredere.

Doar 108 deputaţi din 329 s-au prezentat la şedinţa extraordinară convocată în plină vacanţă a Adunării Parlamentare, care îşi are sediul în Zona Verde a Bagdadului.

Citeşte şi: Coronavirusul A AJUNS în Indonezia! Familia unui înalt oficial a fost infectată!

Allawi, de două ori ministru în ultimii ani, nu i-a mulţumit pe protestatari, chiar dacă le promisese un “cabinet istoric”, compus doar din miniştri non-partizani, aleşi pe criterii de competenţă.

Demisionarul Abdel Mahdi a atenţionat deja că orice ar fi se va retrage din funcţie luni. El reiterase duminică, 1 martie, că nu ar fi “nici corect, nici adecvat” să-şi păstreze funcţia dincolo de data-limită de 2 martie. 

Tags: Adel Abdel MahdibagdadBarham SalehguvernIrakMohammed Allawipremier
Categorii: Sinteze