Croaţia, în pragul aderării la Spaţiul Schengen

Publicat:

Croaţia va fi fixată joi pe chestiunea aderării la Schengen, iar dacă va fi integrată în acest mare spaţiu european de liberă circulaţie, cozile uriaşe de aşteptare ale maşinilor la frontierele sale cu Ungaria şi Slovenia vor deveni amintire, comentează marţi AFP, potrivit agerpres.

Croaţia se aşteaptă la un răspuns pozitiv, ale cărui efecte vor intra în vigoare la 1 ianuarie şi vor aduce beneficii turismului, sector-cheie al economiei sale.


Citește și : China critică ‘supoziţiile nefondate’ dintr-un raport american privind arsenalul nuclear al Beijingului

Miniştrii de Justiţie din UE se vor reuni joi pentru a lua o decizie în legătură cu aderarea Croaţiei, României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Zagrebul a depus cererea de aderare în 2016.

Unul din principalele puncte sensibile ale dosarului său este capacitatea poliţiei croate de a gestiona frontiere cu state vecine care nu sunt membre ale UE (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Serbia), în contextul în care migraţia ilegală reprezintă o provocare serioasă pentru ţară.

Din 2015, milioane de de migranţi, mulţi dintre ei fugiţi din zone de război, au încercat să ajungă UE punându-şi chiar viaţa în pericol.

Acest val a fost urmat de pandemia de COVID în 2020, două evenimente care au determinat ţările din Spaţiul Schengen să reintroducă unele controale la frontiere.

Dacă Croaţia va adera la Spaţiul Schengen, o zonă de liberă circulaţie pentru peste 400 de milioane de persoane în Europa, acest lucru va duce la eliminarea cozilor de aşteptare de mai mulţi kilometri la punctul de trecere a frontierei Bregana între Croaţia şi Slovenia.

“La 1 ianuarie, vom ridica barierele, iar circulaţia va fi liberă”, a declarat pentru AFP şeful poliţiei de frontieră, Zoran Niceno, anticipând un răspuns pozitiv.

La aeroporturi, decizia ar intra în vigoare la 26 martie, din motive tehnice.

Libera circulaţie ar reprezenta un atu important pentru turism, un sector-cheie al economiei acestei ţări de 3,9 milioane de locuitori, facilitând sosirea de vizitatori, a declarat recent şeful biroului naţional de turism, Kristjan Stanicic.

Citește și : Xi Jinping se duce miercuri în Arabia Saudită (media de stat)

Croaţia a primit în acest an de patru ori mai mulţi turişti decât numărul său de locuitori.

“Toţi transportatorii rutieri vor fi încântaţi”, anticipează la rândul său Vladimir Jurcec, de la Asociaţia Naţională a Transportatorilor.

La 1 ianuarie, Croaţia va adera de asemenea şi la zona euro.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.