X

Croaţia investeşte 180 milioane de euro pentru majorarea capacităţilor de gaze

Croaţia va investi 180 de milioane de euro (182,32 milioane de dolari) pentru a construi un nou gazoduct şi pentru a majora semnificativ capacitatea terminalului său de gaze naturale lichefiate (GNL), în încercarea de a-şi asigura livrările de gaze, a anunţat Executivul de la Zagreb, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Ţările europene, puternic dependente de gazele ruseşti, încearcă să-şi diversifice sursele de aprovizionare, în urma invadării Ucrainei de către Moscova.

Citeşte şi: Forţele aeriene ruse au tras la Kerci, în peninsula Crimeea – Black News

Un nou gazoduct, al cărui cost este estimat la 155 milioane de euro, va lega oraşele Zlobin şi Bosiljevo, în nord-vestul ţării. Capacitatea GNL în insula KrK de la Marea Adriatică va creşte la 6,1 miliarde metri cubi (bcm) de gaz anual, de la 2,6 miliarde bcm.

Guvernul a luat o decizie strategică privind asigurarea livrărilor de gaze, poziţionând-se ca lider energetic în regiune, a declarat ministrul Energiei, Davor Filipovic, conform agenţiei croate de presă Hina.

Citeşte şi: Explozii în apropierea unei baze aeriene ruse la nord de Sevastopol – Black News

Executivul va folosi fondurile europene şi bani de la buget pentru a finanţa proiectele, a adăugat Filipovic.

Terminalul plutitor de GNL din Krk, care a devenit operaţional în ianuarie 2021, diversifică aprovizionarea pentru Croaţia, dar şi pentru alte state din centrul Europei, inclusiv Ungaria.

Tags: BosiljevoCroatiaDavor Filipovicgaze naturale lichefiate (GNL)KrkMarea AdriaticăZagrebZlobin
Categorii: Diaspora