X

Crucea Roșie a suspendat operațiunile din Dnipro, după ce trei dintre angajații săi au fost uciși într-un atac rusesc

Crucea Roșie a suspendat operațiunile din Dnipro, după ce trei dintre angajații săi au fost uciși într-un atac rusesc

Un purtător de cuvânt al delegației ucrainene a Comitetului Internațional al Crucii Roșii a declarat că organizația a suspendat operațiunile la biroul său din Dnipro, după ce trei dintre angajații săi au fost uciși într-un atac pe 12 septembrie, relatează The Kyiv Independent.

Forțele ruse au atacat satul Viroliubivka, de lângă Kostiantynivka, lovind teritoriul întreprinderii, a declarat guvernatorul regiunii Donețk, Vadym Filashkin, potrivit stiripesurse.

Citește și: Maia Sandu vrea ca familiile moldovenilor să rămână în ţară

Atacul a distrus un camion cu ajutor umanitar și o mașină, ucigând trei angajați ai misiunii Comitetului Internațional al Crucii Roșii și rănind alți doi.

„Pentru moment, biroul nostru din Dnipro și-a suspendat operațiunile pentru o perioadă de timp”, a declarat purtătorul de cuvânt Oleksandr Vlasenko după atac. Vlasenko nu a precizat când se preconizează redeschiderea biroului.

Deși atacul nu a vizat biroul, atacurile regulate ale Rusiei asupra regiunii au continuat să reprezinte un risc serios pentru angajații Crucii Roșii staționați de-a lungul liniei frontului.

Într-o declarație, Crucea Roșie a afirmat că echipa sa se pregătea să distribuie locuitorilor lemne de foc și brichete de combustibil la nord de Donețk atunci când a avut loc atacul.

Dacă angajații ar fi distribuit în mod activ materialele atunci când a avut loc atacul, „ar fi putut exista mult mai multe victime”, a declarat Vlasenko.

Crucea Roșie nu a dat vina pe Rusia pentru atac, Vlasenko adăugând că organizația „nu știe exact” cine a comis atacul.

Ca răspuns la ezitarea Crucii Roșii de a da vina direct pe Rusia, președintele Volodymyr Zelensky a declarat că a fost „dezamăgitor să vedem că Crucea Roșie, în comunicarea sa oficială, se teme să spună chiar că a fost un atac rusesc”.

„Aceasta este viața noastră, dar este fața lor. Și acesta nu este doar adevărul – este o lovitură rusească – este teroare rusească”, a adăugat Zelensky.

Citește și: România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele luni ale sezonului 2024/25

Rusia a atacat în mod regulat regiunile situate pe frontul de est al Ucrainei cu rachete, bombe ghidate și drone.

Pe 12 septembrie, forțele ruse au atacat comunitatea Kostiantynivka din regiunea Donețk și satul Borova din regiunea Harkov, omorând cinci persoane și rănind cel puțin nouă, au raportat autoritățile locale.

Tags: Crucea RosieDniproDoneţkVadym Filashkin
Externe