X

Crucea Roşie le cere hackerilor să oprească atacurile informatice pe timpul pandemiei

Crucea Roşie a făcut apel la încetarea atacurilor informatice asupra facilităţilor medicale şi de cercetare medicală în timpul pandemiei de COVID-19, într-o scrisoare publicată marţi şi semnată de reprezentanţi ai lumii politice şi de afaceri, informează Reuters, potrivit agerpres.

Astfel de atacuri pun în pericol vieţile oamenilor şi guvernele trebuie să ia “măsuri imediate şi decisive” pentru a le opri, subliniază semnatarii.

Citeşte şi: Un nou cutremur puternic a zguduit Noua Zeelandă

“Sperăm că guvernele lumii vor lua atitudine şi vor reafirma angajamentele faţă de regulile internaţionale care interzic astfel de acţiuni”, a notat în scrisoare preşedintele Comitetului internaţional al Crucii Roşii, Peter Maurer.

Între cei 42 de cosemnatari se numără preşedintele Microsoft Corp, Brad Smith, şi fostul secretar de stat al SUA Madeleine Albright. Iniţiativa scrisorii îi aparţine Institutului Cyberpeace, organizaţie neguvernamentală a cărei misiune este de a împiedica folosirea internetului pentru a lansa atacuri.

Apelul survine la o lună după ce Republica Cehă a denunţat un atac informatic asupra sectorului său medical, ceea ce a atras un răspuns înflăcărat din partea secretarului de stat american Mike Pompeo, care a calificat atacul drept “profund iresponsabil şi periculos” şi a avertizat că vinovaţii trebuie să se “aştepte la consecinţe”.

Citeşte şi: Cadrele medicale spaniole au ieşit în stradă să protesteze

Nici Republica Cehă, nici SUA nu au indicat deocamdată a cui a fost responsabilitatea atacului.

Pe parcursul ultimelor luni, hackerii au luat în vizor mai multe spitale, lansând atacuri cu viruşi informatici, de obicei cu scopul de a cere bani. Alte grupări de piraterie informatică, mai sofisticate, cum sunt cele asociate cu o serie de guverne, au vizat centre de cercetare medicală, cu scopul de a fura date legate de tratamentele pentru COVID-19.

Tags: atacuri informaticeBrad Smithcovid-19Crucea RosiehackeriInstitutul CyberpeaceMadeleine AlbrightMicrosoft CorpMike PompeoSUA
Categorii: Știrile zilei