X

Crucea Roşie recrutează influenceri pentru a combate dezinformarea cu privire la noul coronavirus

 Crucea Roşie a lansat marţi ceea ce a descris drept prima reţea mondială de lideri de opinie destinată combaterii dezinformării cu privire la noul coronavirus, informează AFP, scrie agerpres.

Informaţii false, teorii ale conspiraţiei, tratamente necorespunzătoare, sfaturi false de prevenire a bolii sau reclame înşelătoare – toate acestea pot fi regăsite din plin pe reţelele de socializare şi pe internet.

Citește și : Situaţia pandemiei covid-19 în lume (AFP)

Pe site-ul său web, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) prezintă o lungă listă de “mituri” în circulaţie cu privire COVID-19, cum ar fi presupusele virtuţi ale expunerii prelungite la lumină pentru a ne proteja de infecţia cu noul coronavirus sau pentru a o vindeca.

Informaţiile oferite de OMS nu ajung însă la toate segmentele publicului şi nu împiedică răspândirea “infodemiei”.

“Informaţiile verificate într-un context de stare de urgenţă sunt la fel de importante ca răspunsul medical”, a declarat Nicola Jones, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie (IFRC) într-un comunicat.

Pentru a ajunge la tineri, IFRC şi agenţia de marketing Billion Dollar Boy au recrutat circa 30 de influenceri, cu o audienţă numeroasă pe reţelele de socializare, care împreună se pot lăuda cu circa două milioane de urmăritori în patru ţări, potrivit IFRC.

Concret, în fiecare săptămână, IFRC le va trimite influncerilor un mesaj din care îşi pot crea propriul conţinut, iar acesta va fi aprobat de ONG înainte de diseminarea sa.

Citește și : Mexicul a primit primele 211 ventilatoare de la ‘prietenul’ Trump

Printre influencerii selectaţi figurează italianul Antonio Nunziata, a cărui ţară este una dintre cele mai afectate de pandemia de COVID-19 – cu peste 230.000 de urmăritori -, britanica Katie Woods, al cărei blog despre design interior este urmărit de 190.000 de persoane, dar şi influenceri din Mexic sau din Emiratele Arabe Unite.

Potrivit datelor firmei Nielsen, 33% dintre cei chestionaţi în sondajele sale indică petrecerea a unui timp mai îndelungat pe reţelele de socializare în ţările ale căror autorităţi au decretat măsuri de carantină. Facebook, la rândul său, indică că timpul petrecut în diversele sale aplicaţii a crescut cu 70% de la începutul crizei generate de noul coronavirus.

Tags: coronaviruscovid-19Crucea RosieIFRCNicola JonesOMS
Categorii: Diaspora