Comisia pentru Situații Excepționale a instituit starea de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale. Decizia a fost adoptată în contextul informațiilor prezentate de către Ministerul Energiei privind riscul potențial de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale, ca urmare a acțiunilor militare în zona punctului transfrontalier de interconectare dintre Federația Rusă și Ucraina (Sudja), transmite IPN.

„Membrii Comisiei au constat că, în prezent, nu există întreruperi sau riscuri pentru întreruperi imediate. Instituirea alertei va oferi instituțiilor responsabile pârghiile necesare pentru o monitorizare atentă și o intervenție rapidă, în caz de necesitate”, menționează Guvernul.


Citește și: IGSU atenționează despre riscul incendiilor a poligoanelor de deșeuri

Potrivit datelor operatorilor, gazele naturale se livrează prin Ucraina către regiunea transnistreană în regim normal. În același timp, pentru necesitățile malului drept al Nistrului sunt volume de gaze suficiente, inclusiv stocuri de securitate și volume contractate comercial de către operatorii din piață.

Canalele rusești Telegram anunțaseră, recent, că trupele din Ucraina au intrat pe teritoriul regiunii Kursk din Rusia și au ocupat mai multe localități. Sub controlul FAU se află stația de măsurare a gazelor Sudja, prin care gazul rusesc este livrat către Europa.