X

CSJ respinge cererea avocaţilor lui Şor

CSJ respinge cererea avocaţilor lui Şor

Curtea Supremă de Justiție a respins cererea de strămutare depusă de avocații lui Ilan Șor.

Este vorba despre litigiul de la Curtea de Apel Chișinău, în care apărătorii oligarhului fugar au contestat procesul verbal de punere sub sechestru a bunurilor atribuite lui Ilan Șor.

Vezi şi: Cine-l mai înţelege pe Biden? VIDEO – Şi-a pus o şapcă ”Trump 2024”şi tot Internetul râde de el – Stiripesurse.md

Ultimul are de de dat statului 5 miliarde de lei, în urma condamnării la 15 ani de închisoare pentru escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarul Frauda bancară.

CSJ respinge cererea avocaţilor lui Şor

Avocatul lui Ilan Șor, Aureliu Colenco, cere anularea procesului-verbal de sechestru aplicat în cadrul procedurii de executare silită. În interesul clientului său, Colenco a contestat acest act, indicând asupra mai multor abateri, cum ar fi lipsa valorii bunurilor sechestrate.

„Nu este de competența executorului judecătoresc sau a evaluatorului (prin prisma prevederilor art. 117 Cod de Executare al RM) de a evalua și a stabili prețul armelor urmărite în cadrul procedurii de executare, aceste atribuții revenind armunierilor licențiați, conform prevederilor Legii nr. 130/2012. Executorul judecătoresc fiind responsabil de gestionarea procedurii de executare conform Codului de Executare al RM și de asigurarea respectării procedurilor legale în cadrul procesului de executare, întrucât evaluarea valorii armelor implică expertiză în domeniul armamentului, este de competența specialiștilor armurieri licențiați care sunt mai bine pregătiți să ofere o evaluare precisă și obiectivă a acestor bunuri”, se arată în încheierea pronunțată pe 29 aprilie curent, de instanța de fond.

Încheierea a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău, iar Colenco a cerut ulterior strămutarea examinării cauzei. Solicitarea nu a fost admisă de Curtea Supremă de Justiție.

CSJ respinge cererea avocaţilor lui Şor

La sfârșitul lunii iulie 2023, executorul judecătoresc Roman Talmaci a anunțat că a început procedura de recuperare a sumei de peste 5 miliarde de lei în beneficiul Băncii de Economii. Banii urmează să fie încasați de la Șor după ce Curtea de Apel l-a condamnat definitiv în dosarul Frauda bancară.

Procuratura Anticorupție a informat că în 2023 au fost puse sub sechestru bunuri ale lui Ilan Șor în valoare totală de circa 580.16 de milioane de lei (9 construcții și încăperi locative, 5 terenuri pentru construcții, 18 mijloace de transport, 6 cote în capital social, mijloace bănești din 20 conturi bancare).

Tags: avocatiCurtea de Apel ChișinăuCurtea Supremă de Justiţie (CSJ)Ilan ŞorProcuratura Anticorupție (PA)
Justiţie