CSP începe interviul candidaţilor la funcţia de Procuror General

Publicat:

CSP începe interviul candidaţilor la funcţia de Procuror General

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va intervieva în cadrul ședinței de joi, 22 februarie, cei patru candidați la funcția de Procuror General admiși la proba interviului. Candidații vor fi audiați în odinea următoare: juristul Andrei Coca, procurorul Igor Demciucin, procurorul Octavian Iachimovschi și actualul procuror general interimar, Ion Munteanu. În urma interviului, CSP poate înainta până la doi candidați la procedura de vetting.

În cursa pentru funcția de procuror general s-au înscris șase candidați, dintre care patru au fost admiși la proba interviului:  Igor Demciucin – procuror; Octavian Iachimovschi – procuror; Ion Munteanu – procuror; Andrei Coca – jurist, iar  avocații Ilie Rotaru și Serghei Perju au fost excluși din competiție, transmite anticoruptie.md.


Citeşte şi: Moscova acuză British Council de spionaj pentru Ucraina – Stiripesurse.md

Unul dintre candidații retrași, avocatul Seghei Perju, a contestat la Curtea Supremă de Justiție hotărârea CSP privind excluderea sa din concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general și a solicitat suspendarea procedurii. El a calificat hotărârea CSP drept „ilegală și abuzivă”

Dacă trec interviul, aspiranții la fotoliul de procuror general vor trece și filtrul Comisiei de vetting.

Portalul Anticoruptie.md a prezentat profilul candidaților înscriși în cursa pentru ocuparea funcției de procuror general.

CSP începe interviul candidaţilor la funcţia de Procuror General

Procurorul general va fi ales în baza votului majorității membrilor CSP după ce Legislativul a adoptat în ultima ședință din 2023 un proiect de lege în acest sens. Precizăm că funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost reținut și suspendat din funcție în data de 5 octombrie 2021.

La aproape doi ani distanță, președinta Maia Sandu a emis un decret prin care Stoianoglo a fost eliberat din funcție. Maia Sandu a menționat că autoritățile sunt împinse din urmă de condițiile impuse de Uniunea Europeană, una dintre acestea fiind legată de asigurarea funcției de procuror general.

Pe 12 octombrie 2022, prin decretul președintelui Republicii Moldova Maia Sandu, Ion Munteanu a fost desemnat să exercite interimatul funcției de procuror general. Acesta l-a schimbat în funcție pe Dumitru Robu, căruia îi expirase mandatul exercitat din 6 octombrie 2021.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dezastru pentru Rusia: În Ucraina a pierdut mai mulți soldați decât în al Doilea Război Mondial (Raport SUA)

Dezastru pentru Rusia: În Ucraina a pierdut mai mulți soldați decât în al Doilea Război Mondial (Raport SUA) Între 462.000 și 728.000 de soldați ruși...

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

VIDEO – Sărbătoarea de San Fermin a început la Pamplona

Sărbătoarea de San Fermin a început la Pamplona Cu o maree umană în alb şi roşu, oraşul Pamplona, din Nordul Spaniei, a deschis sâmbătă cele...

Un nou studiu demonstrează legătura dintre aerul poluat din copilărie și bronşita la adulţi

Un nou studiu demonstrează legătura dintre aerul poluat din copilărie și bronşita la adulţi Un studiu vine cu noi informaţii cu privire la legătura dintre...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.