X

Cu noua lege a educaţiei, Ucraina ‘a înjunghiat Ungaria pe la spate’, afirmă Peter Szijjarto

Ucraina ‘a înjunghiat Ungaria pe la spate’ prin adoptarea unei noi legi a educaţiei care ‘încalcă sever’ drepturile minorităţii ungare, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto la Tallinn (Estonia), unde participă la o reuniune informală a miniştrilor de externe din statele UE, informează agenţia MTI.

‘Este scandalos că o ţară care aspiră să-şi strângă tot mai mult legăturile cu UE a adoptat o lege îndreptată direct împotriva valorilor europene’, a spus Szijjarto în declaraţia acordată telefonic agenţiei ungare de presă.

‘Este inacceptabil ca ungurilor ce trăiesc în Ucraina să li se ia dreptul de a învăţa în limba lor maternă în şcoala secundară şi la facultate’, a adăugat şeful diplomaţiei ungare, amintind că, potrivit noii legi, învăţământul în limbile materne ale minorităţilor va exista în Ucraina doar la grădiniţă şi şcoala primară.

Peter Szijjarto a mai estimat că noua lege ameninţă activitatea a numeroase şcoli maghiare din regiunea ucraineană Transcarpatia, iar prin adoptarea acestui act normativ Ucraina îşi încalcă angajamentele internaţionale.

Prin urmare, el a promis că guvernul de la Budapesta îşi va manifesta opoziţia faţă de această lege în toate forurile europene, în încercarea de a împiedica implementarea ei.

De asemenea, ministrul ungar de externe a calificat adoptarea acestei legi drept un act ‘deosebit de neprietenos’ al Kievului faţă de Budapesta, mai ales în condiţiile în care, a subliniat Szijjarto, Ungaria a oferit mult sprijin Ucrainei pentru ca această ţară să poată avansa în procesul de integrare europeană şi pentru a-şi îmbunătăţi situaţia socială şi de securitate.

‘Am fost cei mai vocali susţinători ai ridicării obligativităţii vizelor pentru Ucraina’, a explicat mai departe Szijjarto, amintind şi că Ungaria a oferit Ucrainei ajutoare umanitare în valoare de aproape două milioane de euro şi a găzduit în ultimii trei ani circa 2.600 de copii ucraineni în tabere de vară.

Comunitatea etnicilor români din Ucraina şi-a manifestat şi ea nemulţumirea faţă de noua lege a educaţiei adoptată marţi de Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral), deoarece aplicarea acesteia limitează studiul în limba maternă a minorităţilor, a relatat miercuri portalul BucPress din Cernăuţi.

Prezent la sesiunea de marţi a Radei Supreme, deputatul Grigore Timiş, etnic român, nu a participat la vot, retrăgând cartela de deputat din sistemul electronic şi protestând astfel împotriva adoptării acestei legi.

Noua lege a educaţiei introduce sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei, şi anume ca în licee şi facultăţi să se predea doar în ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare, clasele I-IV.

Tags: BucovinaGrigore Timişnoua lege a invatamantuluiPéter SzijjartoRada SupremaTranscarpatiaucrainaUngaria
Categorii: Diaspora