Cu ocazia Crăciunului ortodox, Putin se angajează să îi sprijine pe soldații care ‘apără’ Rusia

Publicat:

Cu ocazia Crăciunului ortodox, Putin se angajează să îi sprijine pe soldații care ‘apără’ Rusia

În ajunul Crăciunului ortodox, președintele Vladimir Putin s-a angajat să îi sprijine pe soldații care luptă “cu arma în mână” ca să apere interesele Rusiei, el ordonând guvernului său să acorde un sprijin mai larg celor care luptă și cerându-le compatrioților să se arate recunoscători și drepți, scrie US NEWS & WORLD REPORT, potrivit stiripesurse.ro.

“Mulți dintre oamenii noștri, bărbații noștri curajoși cu spirit eroic, luptătorii ruși apără chiar și acum, în această zi de sărbătoare, interesele țării nostre cu arma în mână”, a declarat Putin sâmbătă seara, când s-a întâlnit cu familii ale soldaților ruși care au murit în Ucraina.


Citeşte şi: Următoarea țintă poate fi R.Moldova, dacă Putin câștigă în Ucraina

Rusia și-a lansat invazia totală asupra Ucrainei în februarie 2022 – un eveniment care, în opinia Kievului și a aliaților acestuia, a reprezentat o ocupație de tip imperialist, neprovocată.

Cu aproape doi ani mai târziu, după ce au murit mii de oameni și au fost strămutate milioane de persoane, războiul a fost marcat în special prin atacuri reciproce pe teritoriile ambelor țări, ele luptându-se să înregistreze cuceriri semnificative pe linia frontului.

Cu ocazia Crăciunului ortodox, Putin se angajează să îi sprijine pe soldații care ‘apără’ Rusia

Imaginile transmise de televiziunea rusă de stat îl arătau pe liderul rus primind un mic grup de familii ale soldaților uciși, evenimentul având loc în cadrul unei slujbe oficiate la miezul nopții și cunoscute sub numele de Sfânta Liturghie, sâmbătă, la o capelă de lângă reședința sa de la Novo Ogariovo, de lângă Moscova.

Anul acesta, Putin nu a cerut o încetare a focului în Ucraina care să coincidă cu sărbătoarea – un eveniment pe care mulți creștini ortodocși îl serbează între 6 și 7 ianuarie – așa cum s-a întâmplat cu un an în urmă.

Sâmbătă, Ucraina a anunțat că un ataac rusesc cu rachete a dus la moartea a 11 oameni și la rănirea altor 10, iar incidentul s-a înregistrat în jurul orașului Pokrovsk, din estul Ucrainei, iar oficialul instalat de ruși în regiune a acuzat Kievul că a lansat obuze în regiuni din Donețk aflate acum sub controlul Moscovei.

Putin, care în martie va candida la alegeri și care și-a mai îmblânzit discursurile, concentrându-le asupra valorilor tradiționale și făcând apel la unitate, a ordonat întegului guvern să acorde un sprijin mai mare familiilor soldaților ruși pieriți în lupte.

“Aș dori ca întâlnirea noastră să fie un semnal clar și de înțeles pentru toți colegii mei din Federația Rusă și la toate nivelele – semnal clar care să vă asigure că colegii mei sunt întotdeauna și peste tot alături de voi, repet, la orice nivel al puterii”, le-a spus el familiilor prezente.

Cu ocazia Crăciunului ortodox, Putin se angajează să îi sprijine pe soldații care ‘apără’ Rusia

Într-un mesaj separat de felicitare, apărut pe portalul Kremlinului, Putin le-a cerut rușilor să fie credincioși unor principii de nezdruncinat, precum bunătatea, mila și dreptatea, iar Bisericii Ortodoxe Ruse i-a cerut să ajute la “întărirea instituției familiei” și a patriotismului.

Putin a folosit Biserica Ortodoxă ca pe un puternic aliat, care să-i promoveze viziunea sa legată de “Lumea Rusă”, o lume bazată pe niște principii conservatoare tradiționale, spre deosebire de cele care, potrivit afirmațiilor sale. ar reprezenta Occidentul decadent. Reflectând această traiectorie, anul trecut, Rusia a interzis ceea ce, în opinia sa, ar fi fost o “mișcare socială internațională a comunității LGBT”, pe motiv că ar fi “extremistă”.

La Catedrala Cristos Mântuitorul din Moscova, oamenii s-au putut ruga în fața celei mai faimoase icoane din Rusia – Sfânta Treime, o icoană din secolul XV, pictată de Andrei Rubliov – care a fost restaurată și apoi expusă cu ocazia slujbei din Ajunul Crăciunlui.

Patriarhul Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, și-a plecat capul în fața icoanei și a tămâiat-o în timp ce credincioșii îngenunchiau.

Serviciul BBC în limba rusă a relatat că delicata icoană a fost adusă în catedrală noaptea, la o temperatură de -29 grade Celsius și a fost pusă într-o cutie oarecare din sticlă, fără vreo protecție specială și fără să i se regleze temperatura și umiditatea.

Cu ocazia Crăciunului ortodox, Putin se angajează să îi sprijine pe soldații care ‘apără’ Rusia

Putin a transferat icoana de la Muzeul Tretiakov din Moscova și a predat-o Bisericii Ortodoxe anul trecut, în pofida opoziției manifestate de experți care și-au exprimat temeri legate de păstrarea sa.

Slujbe de Crăciun au fost oficiate și în zone din Ucraina controlate de ruși – spre deosebire de restul Ucrainei, unde, în iulie tecut, președinele Volodimir Zelenski a semnat o lege care schimbă data Crăciunului de pe 7 ianuarie pe 25 decembrie, din dorința de a se renunța la tradiția rusă.

În Belgorod, un oraș din sudul Rusiei, unde 25 de oameni au murit în urma unuia dintre cele mai mari atacuri transfrontaliere ale Ucrainei, primarul Valentin Demidov a declarat că slujbele din Ajunul Crăciunului au fost suspendate.

Săptămâna trecută, orașul, aflat la doar 40 km. de frontiera cu Ucraina, a fost ținta unor sporadice atacuri cu rachere, prejudiciind astfel serbarea Anului Nou și a Crăciunului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kamala Harris, varianta principală de înlocuire a lui Biden în cursa prezidenţială, dacă acesta va renunţa

Kamala Harris, varianta principală de înlocuire a lui Biden în cursa prezidenţială, dacă acesta va renunţa Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, este principala variantă de...

Ucraina, solicitare în regim de urgență pentru România și alte țări: criză uriașă în țara vecină

Ucraina, solicitare în regim de urgență pentru România și alte țări: criză uriașă în țara vecină Compania Ukrenergo informează că, în cursul zilei de miercuri,...

Semnal de alarmă: doar în luna iunie, sute de persoane au fost victime ale accidentelor rutiere

Semnal de alarmă: doar în luna iunie, sute de persoane au fost victime ale accidentelor rutiere Tot mai multe victime pe traseele din țară. Medicii...

Cristian Prepeliță, candidat la funcția de procuror, cere recuzarea unui membru CSP

Cristian Prepeliță, candidat la funcția de procuror, cere recuzarea unui membru CSP Consiliul Superior al Procurorilor îi intervievează, astăzi, pe candidații la funcțiile de procuror...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.