Cu ocazia marcării a 50 de ani de la revoltele istorice de la Stonewall, NYPD cere scuze pentru violenţele poliţiştilor din iunie 1969

Publicat:

Şeful Poliţiei din New York a prezentat – pentru prima oară – scuze pentru violenţele poliţiştilor împotriva comunităţii homosexuale, în timpul revoltelor istorice de la Stonewall, în iunie 1969, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Ceea ce s-a întâmplat nu ar fi trebuit să se întâmple. Acţiunile NYPD au fost o eroare, pur şi simplu”, a declarat joi James O’Neill, odată cu apropierea marcării unei jumătăţi de secol de la aceste revolte, care au reprezentat o cotitură în lupta pentru drepturile homosexualilor.


”Acţiunile şi legile erau discriminatorii şi tiranice, iar pentru asta îmi cer scuze”, a declarat el într-o conferinţă de presă consacrată măsurilor de securitate la numeroase evenimente organizate până la sfârşitul lui iunie, cu ocazia marcării celor 50 de ani.

Citește și : ONU: Un milion de persoane au părăsit Venezuela în ultimele şapte luni

O serie de persoane şi organizaţii au îndemnat în ultimele zile poliţia să prezinte scuze, inclusiv numărul doi în Consiliul Municipal Corey Johnson, el însuşi homosexual, dar şi organizatorii Gay Pride.

La 28 iunie 1969, membri ai comunităţii homosexuale manifestau împotriva uneia dintre nenumăratele descinderi ale poliţiei la Stonewall Inn – un cunoscut bar gay în cartierul Greenwich Village.

Mobilizarea lor avea să marcheze începutul unei săptămâni de revolte şi naşterea unei mari mişcări de luptă pentru drepturile homosexualilor.

O serie de manifestaţii şi de evenimente sunt prevăzute în vederea acestei aniversări, care urmează să se încheie la 30 iunie cu WorldPride – cea mai mare adunare a lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi pesoanelor queer (LGBTQ) din lume.

Peste trei milioane de vizitatori sunt aşteptaţi luna aceasta la New York la aceste evenimente, potrivit poliţiei.

Primarul New Yorkului Bill de Blasio a anunţat la 31 mai că oraşul urmează să consacre un monument al două femei transsexuale, eroine ale luptei pentru drepturile comunităţii LGBTQ şi participante la revoltele de la Stonewall, o premieră mondială în opinia sa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră Ucraina intenţionează să diminueze influenţa rusă în partea de vest a Mării...

Postările judecătorilor respinși de CSM ar putea fi analizate de inspecția judiciară

Postările judecătorilor respinși de CSM ar putea fi analizate de inspecția judiciară Postările judecătorilor respinși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcție...

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului Mii de persoane au protestat sâmbătă, la Barcelona, împotriva supraturismului din capitala Cataloniei unde ajung anual milioane de vizitatori, o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.